Putin odbija da se sastane sa "pravim" majkama ruskih vojnika: "Vladimire Vladimiroviču, da li ste vi čovek?" 1Foto: EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV

Savet žena i majki je osnovna organizacija koja ujedinjuje žene čiji članovi porodice služe u ruskoj vojsci. Čelnice ovog saveta su bile razumljivo iznenađene kada su čule za planirani sastanak predsednika Vladimira Putina sa nekoliko majki vojnika, a nijedna članica njihove grupe nije bila pozvana, piše ruski portal Meduza.

Organizatorka Saveta Olga Cukanova odgovorila je video-snimkom gde insistira da se predsednik sastane sa “pravim majkama“, za razliku od “pripitomljenih“ žena koje birokrate Kremlja “ručno biraju“ za tu priliku.

„Vladimire Vladimiroviču, jeste li vi čovek ili šta? Imate li dovoljno hrabrosti da nas pogledate u oči – otvoreno, na sastanku sa ženama koje nisu odabrane za vas. Žene koje nisu u vašem džepu, već prave majke koje su doputovale iz različitih gradova o svom trošku da se sretnu sa vama? Mi smo ovde, u Moskvi, i spremni smo da se sastanemo sa vama.

Očekujemo odgovor od vas! Hoćete li se stalno skrivati od nas? “

Pozivajući se na izvore iz Kremlja, ruski list Vedomosti objavio je juče da će se Putin sastati sa grupom majki 27. novembra, kada Rusija slavi Dan majki.

Jedan od izvora je rekao da Putin planira da razgovara o borbenim operacijama. Na pitanje da potvrdi ovu informaciju, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio izveštaj.

Valentina Melnikova, sekretarka Saveza saveta majki, rekla je ruskom izdanju Verstka da niko iz njene organizacije nije pozvan na sastanak sa predsednikom.

“Ako nas pozovu, razmislićemo o tome. O čemu da razgovaramo sa Putinom? Mi smo mirovna organizacija“, rekla je ona.
Neimenovani izvor iz Kremlja rekao je Verstki da vlasti sada razmatraju moguće stvaranje alternativnog pokreta “patriotskih“ vojnih majki pod pokroviteljstvom države.

Međutim, ove informacije su još uvek neproverene.

Od kraja oktobra, članovi porodica vojnika u 15 regiona širom Rusije organizovali su proteste tražeći povratak svojih najmilijih iz Ukrajine i human tretman prema vojnicima dok su u vojsci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.