Putin potpisao novi zakon: Pet godina zatvora zbog širenja „lažnih vesti“ o ruskim plaćenicima 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se uvode dugotrajne zatvorske kazne za „diskreditaciju“ i širenje „lažnih informacija“ o bilo kojoj vojnoj snazi, uključujući i zloglasnu plaćeničku Vagner grupu, koja se bori za Rusiju u Ukrajini.

Gotovo svi antiratni glasovi u Rusiji se ućutkuju od kada je zakonom zabranjeno „diskreditovanje“ i širenje „namerno lažnih“ informacija o ruskim oružanim snagama, ubrzo nakon što je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Novi zakon, za koji je lobirao osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, učinio je zločinom javno kritikovanje ili širenje takozvanih „lažnih informacija“ o dobrovoljačkim snagama, kao i privatnim plaćeničkim jedinicama, navodi Moscow Times.

Prekršiocima preti kazna do pet godina zatvora ili novčana kazna do 300.000 rubalja (blizu 4.000 dolara) za „javne akcije koje imaju za cilj diskreditaciju dobrovoljačkih formacija, organizacija ili pojedinaca“ koje pomažu ruskoj vojsci, ako se akcija izvrši u roku od godinu dana od prvog prestupa.

U slučajevima kada se smatra da su takve „javne radnje“ dovele do ozbiljnih posledica, uključujući nenamernu smrt ili telesnu povredu, kazna bi bila povećana na do sedam godina zatvora ili do milion rubalja (oko 13.300 dolara).

Širenje onoga što vlasti smatraju „lažnim informacijama“ o volonterima biće kažnjivo do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 1,5 miliona rubalja (oko 20.000 dolara).

Prema novom zakonu, „vojni falsifikati“ za koje se smatra da dovode do „ozbiljnih posledica“ mogli bi da donesu počiniocu kaznu zatvora do 15 godina.

„Svako ko danas rizikuje svoj život da bi garantovao bezbednost zemlje i njenih građana zaštićen je od laži i provokacija“, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin o predlogu zakona ubrzo nakon glasanja u Donjem domu ruskog parlamenta u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.