Putin pozvao na jačanje saradnje između kaspijskih zemalja 1foto EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Moskva poziva na jačanje saradnje između kaspijskih zemalja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin danas na samitu pet kaspijskih država u prestonici Turkmenistana Ašhabadu.

„Rusija je dosledno pozivala na jačanje partnerskih odnosa između pet kaspijskih država u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije i zaštite životne sredine, kao i u mnogim humanitarnim aspektima“, istakao je on.

Kaspijska petorka uključuje Rusiju, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.

Putin je rekao da je uveren da će striktno poštovanje principa Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora garantovati prosperitet regiona, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog predsednika, pet kaspijskih država je odgovorno za očuvanje Kaspijskog mora i obezbeđivanje održivog regionalnog razvoja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na šestom Kaspijskom samitu izjavio da saradnja između država Kaspijskog mora postaje sve važnija, jer rešenje statusa mora mogu da pronađu samo primorske države.

Zamenik predsednika Saveta Ruske federacije Konstantin Kosačov izjavio je danas da je procenat trgovine između Rusije i Irana u 2021. godini porastao za više od 70 odsto.

Kaspijski lideri složili su se na samitu da se pocedu razgovori o nacrtu sporazuma o vojnim merama za izgradnju poverenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.