Putin sutra proglašava okupirane delove Ukrajine delom Ruske Federacije, u Moskvi spremaju "svečani skup" 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

Ruski predsednik Vladimir Putin sutra će objaviti da se okupirani regioni ( Lugansk, Donjeck, Hersonska i Zaporoška oblasti) Ukrajine pripajaju i postaju deo Ruske Federacije, prenosi Spectator index.

Ovu informaciju potvrdilo je više medija imajući u vidu mape i fotografije iz Moskve koji se šire društvenim mrežama a koje prikazuju koje će sve ulice biti zatvorene sutra zbog “svečanog proglašenja“ okupiranih treritorija delom Rusije.

„Sutra u 15 časova u Kremlju će biti potpisani sporazumi o uključivanju okupiranih ukrajinskih teritorija u sastav Rusije“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, dodajući da će Putin održati svoj „veliki govor“.

„Sutra u Velikoj palati Kremlja, u sali Svetog Đorđa, u 15 časova biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma o ulasku novih teritorija u sastav Ruske Federacije“, rekao je Peskov. „Biće obimnog govora. od strane predsednika Putina na ovom događaju. Ovo nije predsedničko obraćanje Saveznoj skupštini“, naglasio je on.

„Ovo je drugačiji format“, rekao je Peskov.

Dodao je da će se Putin sastati sa šefovima Donjecke Narodne Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u Kremlju, na marginama ceremonije, preneo je TASS.

Putin sutra proglašava okupirane delove Ukrajine delom Ruske Federacije, u Moskvi spremaju "svečani skup" 2
Foto: snapshot Telegram

Postoje široko rasprostranjeni strahovi da bi Moskva mogla da pribegne nuklearnom oružju kako bi „odbranila“ ono što će sada tvrditi da je njena teritorija.

Vlasti Ruske Federacije su već ranije najavile da će u petak biti zatvorene centralne ulice u Moskvi zbog najavljenog skupa.

Kako javljaju lokalni mediji, oni sada aktivno okupljaju državne službenike, aktiviste i studente za „sutrašnju svečanost“.

Gotovo celokupna muška populacija mobilisana je na privremeno okupiranim teritorijama Luganske i Donjecke oblasti, izjavio je Vadim Skibickij, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, preneo je Gardijan.

“Prema našoj proceni, nakon aneksije okupiranih teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti od strane Rusije, i tamo će biti objavljena mobilizacija“, napomenuo je Skibicki.

U međžuvremenu, aktivisti pokreta „Žuta traka“ nastavljaju da lepe letke u privremeno okupiranom Simferopolju na Krimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.