Putin: Tužiti vlasti SAD 1Arhivska fotografija

Rusija zadržava pravo da dalje smanji broj američkog diplomatskog osoblja u Moskvi, rekao je ruski predsednik, Vladimir Putin i dodao da to zasada neće učiniti, ali je najavio da će narediti Ministarstvu spoljnih poslova da podigne tužbu protiv američkih vlasti zbog kršenja ruskih vlasničkih prava.

Reagujući na ono što je nazvao američkim „grubim“ akcijama „bez presedana“ prema ruskim diplomatskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Putin je rekao da će narediti Ministarstvu spoljnih poslova da podigne tužbu protiv američkih vlasti zbog kršenja ruskih vlasničkih prava.

Rusija je u subotu pozvala na razgovor zamenika američkog ambasadora u Moskvi i optužila Sjedinjene Države da žele da pretresu sedište njene trgovačke misije u Vašingtonu, čije je korišćenje zabranila Bela kuća, prenosi AFP.

Ruski diplomati počeli su u subotu da napuštaju konzulat u San Francisku i dve kancelarije njihovih službi u Vašingtonu i NJujorku, u skladu s naredbom američke administracije Donalda Trampa koja je izdata kao odgovor na drastično smannje osoblja američkih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

Zatvaranje konzulata u San Francisku je najnovija mera u uzajamnim odmazdama između dve zemlje čiji su odnosi dovedeni na najniži nivo od hladnog rata.

U odgovoru na nove sankcije, koje je odredio američki kongres, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je krajem jula da se smanji više od pola broja osoblja koje radi u ambasadi i američkim konzulatima u Rusiji.

Primenom te odluke, 755 američkih diplomata i osoblja je moralo da napustiti svoje dužnosti-

Određeno je da američko diplomatsko prisustvo može maksimalno iznositi 455 osoba, što je nivo ruske prisutnosti u SAD.

Sjedinjene Američke Države su početkom avgusta morale napustiti iz dve diplomatske zgrade u bliini Moskve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.