“Putin u Ukrajinu šalje serijske ubice i kanibale”: Ruska novinarka i aktivistkinja Olga Romanova 1Foto: EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kako gubici rastu, očajna Rusija se sprema da regrutuje najmanje 50.000 osuđenika za borbu u Ukrajini, sa kontingentom kriminalaca koji je navodno već poslat na prve linije fronta, uključujući serijske ubice i kanibale, tvrdi Olga Romanova, ruska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava.

Romanova, koja vodi nevladinu organizaciju “Rusiju iza rešetaka”, rekla je za Daily Beast, a preneli su brojni zapadni mediji, da su neki od zatvorenika koji se bore u Ukrajini, a kojima je pomagalo njeno udruženje, otkriveni preko video-snimaka.

“Putinov plan je da regrutuje najmanje 50.000 osuđenika“, rekla je Romanova, dodajući da je bliski Putinov saveznik, oligarh Jevgenij Prigožin primećen u ruskim zatvorima, gde je navodno obećao zatvorenicima njihovo puštanje ako budu služili na ratištu u Ukrajini šest meseci.

Prigožin, koji nosi nadimak „Putinov kuvar“, navodno je poslao preko 3.000 zatvorenika u Ukrajinu.

Na listi se nalaze, kako je rekla Romanova, serijske ubice, razbojnici i najmanje jedan kanibal.

“Prvobitno je plaćena grupa Vagner, koju je vodio Prigožin hvatala uglavnom one osuđene za ubistvo. Međutim, sada njihova mreža obuhvata sve, uključujući i ljudoždere“, rekla je Romanova.

Prema njenim rečima, od prve grupe osuđenika koji su regrutovani, njih 46, samo trojica su preživela, dok se od druge grupe (66 osuđenika) vratilo samo šestoro, uključujući i jednog koji je ostao bez ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.