Putin zapretio jačanjem nuklearnih snaga: Spominjao i hipersonične rakete 1Foto: EPA-EFE/MAXIM BLINOV

Ruski predsednik Vladimir Putin je jutros, dan uoči godišnjice početka invazije na Ukrajinu, zapretio jačanjem ruskih nuklearnih snaga.

U saopštenju koje je Kremlj objavio rano jutros, Putin je rekao: „Kao i do sada, posvetićemo posebnu pažnju jačanju nuklearne trijade“.

Reč „trijada“ u kontekstu nuklearnog oružja odnosi se na nuklearne projektile koji se nalaze na zemlji, u moru i u vazduhu.

Ruski predsednik je najavio da će ove godine prvi put u Oružane snage Ruske Federacije ući interkontinentalne balističke rakete tipa Sarmat – oružje koje može da nosi više nuklearnih bojevih glava.

„Nastavićemo masovnu proizvodnju hipersoničnih raketa tipa Kinžal, koje se lansiraju iz vazduha. Pored toga, započećemo i masovnu proizvodnju hipersoničnih raketa tipa Cirkon, koje se lansiraju iz mora“, naveo je Putin.

Suspenzija sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

Putin je, podsećamo, tokom obraćanja ruskom parlamentu pre dva dana rekao da suspenduje učešće Rusije u Novom START ugovoru o ograničenju i kontroli nuklearnog naoružanja, koji je dogovoren sa SAD. Time je ugrozio poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

Sporazum su potpisali bivši predsednici Obama i Medvedev u aprilu 2010. On je stupio na snagu u februaru 2011. i trebalo je da traje do februara 2026. Njime su se SAD i Rusija obavezale da neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih raketa na kopnu i podmornice, te da oni i strateški bombarderi neće imati više od 1550 nuklearnih bojevih glava.

Nemogućnost inspekcija

Putin nije najavio povlačenje sporazuma, već samo njegovu suspenziju. Za sada, ta suspenzija uključuje nedozvoljavanje redovnih inspekcija ruskih nuklearnih snaga kako bi se utvrdilo da li se Moskva pridržava dogovora.

Suspenzija bi se takođe mogla proširiti na uvođenje novih interkontinentalnih balističkih raketa u operativnu upotrebu, a da Moskva ne rasporedi stare i na taj način izađe iz dogovorenih ograničenja. Bez mogućnosti direktnog inspekcijskog nadzora, jedino sredstvo kontrole biće praćenje satelita i obaveštajni rad, što će samo rezultirati povećanjem nepoverenja u ionako zategnutim odnosima.

Američki državni sekretar Antoni Blinken opisao je ovaj Putinov potez kao „loš i neodgovoran“. On je rekao da administracija predsednika Džoa Bajdena ostaje spremna da razgovara o sporazumu sa Rusijom „u bilo kom trenutku, bez obzira na to šta se dešava drugde u svetu”.

„Pažljivo ćemo posmatrati šta Rusija zapravo radi. Naravno, ponašaćemo se adekvatno i trudićemo se da obezbedimo bezbednost SAD i njenih saveznika. Mislim da je važno da se i dalje ponašamo odgovorno po ovom pitanju. To je ono što ostatak sveta očekuje od nas“, rekao je Blinken, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari