"Putinova šarada usred ratnog poraza ući će u istoriju kao trijumf gluposti": Deo ruske javnosti ogorčen potezima predsednika 1 EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

Vladimir Putin je krenuo putem bez povratka. Voda ga nosi i ni on sam više ne zna kako će se sve završiti. I dok su proputinski mediji i političari u potpunom pobedničkom transu zbog aneksije, s druge strane, trezveni deo ruske javnosti izražava ogorčenje na Putinove bezumne političke poteze.

Posle farse o referendumu, Putin je Rusiji pripojio jugoistočne delove Ukrajine, čak i one koje njegova vojska uopšte ne kontroliše. Tako politikolog Aleksandar Kinaev na svom Telegram kanalu piše: „Nije mi jasno kako možete pripojiti nešto što ne kontrolišete!“

I dok prokremljanska mašinerija euforično pozdravlja ovo protivzakonito zauzimanje tuđe teritorije, deo ruske javnosti je zgrožen ovim činom, otvoreno izražavajući strah za budućnost zemlje i naroda. U svom govoru o aneksiji, za koji politikolog Kiril Gončarov kaže da je zapravo bio loš govor za umorne kolhozne radnike, Putin je citirao jednog od ideologa „ruskog fašizma“ Ivana Iljina (pobegao je iz Rusije nakon što su boljševici došli na vlast): „Pravda je da se naša strana.Rusija je iza nas.Verujem u duhovnu snagu ruskog naroda i prihvatam njegovu istorijsku sudbinu svojim instinktom i svojom voljom.Njihov duh je moj duh, njihova sudbina je moja sudbina, njihova patnja je moj bol, i njihovo blagostanje je moja radost.“

S obzirom na ne tako sjajan položaj na bojnom polju i rat koji se odugovlači već skoro sedam meseci, i da ublaži šok mobilizacije, Putin je tražio način da ruskoj javnosti da „varalicu“ – lažna pobeda pod okriljem aneksije dela Ukrajine. I posle toga, čak lakonski i licemerno, uputio Ukrajincima – ponudu za pregovore!?

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nesumnjivo rekao da se zalaže za pregovore sa Rusijom, ali ne i sa Putinom. Kijev čeka novog vladara da pregovara sa njim! Ruski sociolog Igor Ajdman dao je poražavajući komentar na Putinov govor na društvenim mrežama: „Nemojte se smejati Putinu. On želi da prekine rat koji gubi“, piše Jutarnji.hr.

Ruski sociolog ironično kaže: „Hitler nije mislio da pripoji Staljingrad, Moskvu i Lenjingrad i zato je izgubio rat! A Putin je pametan. Ima klikere. Sve je predvideo i zato mu je pobeda u džepu“, piše Ejdman gorko nastavlja ironično: „Anektirajmo Narodnu Republiku Teksas ili Njujork, kako bismo jednom zauvek okončali NATO. Putinova šarada usred ratnog poraza ući će u istoriju kao trijumf gluposti i bestidnosti“, zaključuje Igor Ejdman.

Ruski antropolog Aleksandra Arhipova smatra da je Putin ovim govorom pokazao da je skliznuo u ezoteriju i pao na nivo patrijarhalnih teorija zavere.

Međutim, današnji kremaljski ideolog „ruskog sveta” Aleksandar Dugin, za razliku od Gončarova, Putinov govor naziva svetim, što će imati dugoročne posledice. Putina poredi sa „Davidom iz Starog zaveta koji je praćkom oborio diva Golijata“.

Urednik Russia Today, jednog od vodećih ratnih huškača Putinove propagandne mašinerije, kaže da danas ceo svet gleda u Rusiju, svi oni koji nisu i ne mogu da se oslobode tereta kolonijalizma, diktata i fašizma kolektivnog Zapada.

„Ranije su tako izgledali puni nade i vere u SSSR, ali nije uspelo. Ovog puta nemamo pravo na poraz“, piše Margarita Simonjan, koja dodaje da je „ovo istorijsko vreme i suze radosnice kotrljaju se niz njeno lice“. Pisac i predstavnik proputinske stranke Pravedna Rusija Zahar Prilepin poredi Putina sa carem: „Njegove carske ruke ne drhte, to su ruke radnika“, piše na svom Tviteru i objavljuje fotografiju Putinovih ruku dok potpisuje čin aneksije. Međutim, poznati ruski politikolog Abas Galjamov za rusku redakciju Bi-Bi-Sija kaže da „Putin ne ratuje sa Ukrajinom, već sa realnošću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.