Raste broj povređenih u sukobima izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu, 80 hospitalizovanih 1Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

Izraelska policija sukobila se danas sa palestinskim demonstrantima na čestom poprištu nasilja, svetilištu u Starom gradu u Jerusalimu.

Palestinski lekari su rekli da je 80 ranjenih Palestinaca, uključujući jednu osobu u ozbiljnom stanju, preneto u bolnicu, a da ih je povređeno najmanje 180.

Na amaterskom video snimku postavljenom na društveim mrežama vidi se kako policija ispaljuje suzavac i šok bombe i kako neke padaju u džamiju Al Aksa, treću po značaju u islamu.

Policija je rekla da su demonstranti bacali kamenice sa mesta na kojem se nalazi ta džamija na put kraj Zida plača gde se hiljade izraelskih Jevreja okupilo na molitvama.

U policijskom saopštenju su ekstremisti optuženi za nasilje i navedeno je da im se neće „dozvoliti da naruše bezbednost javnosti“.

Najnoviji sukobi na svetilištu izbili su posle rasta napetosti između Palestinaca i izraelskih vlasti u Starom gradu u Jerusalimu.

Stotine Palestinaca i više od 20 policajaca je ranjeno u sukobima tokom proteklih nekoliko dana.

Policajci su danas rasterivali demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete.

Palestinski Crveni mesec je najpre naveo da je troje povređenih preneto u bolnicu, ali je nešto kasnije rečeno da je hospitalizovano 50 ljudi, a da ih je čak na stotine povređeno, preneo je Frans pres.

Svetilište koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) smatra se najsvetijim mestom u judaizmu i trećim po značaju u islamu.

Ono je u epicentru sukoba i bilo je i ranije glavno poprište izraelsko palestinskog nasilja.

Savet bezbednosti UN održaće zatvorene konsultacije zbog porasta napetosti u Jerusalimu. Diplomate su rekle da je sastanak zatražio Tunis, predstavnik Arapa u Savetu.

Policija je još jutros zabranila Jevrejima da ulaze na Brdo hrama na današnji dan koji slave kao Dan Jerusalima, osvajanje istočnog dela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Izrael je kasnije anektirao istočni Jerusalim u kome se nalaze muslimanska, jevrejska i hrišćanska sveta mesta i smatra taj čitav grad svojom večnom prestonicom.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, teritorijama koje su takođe okupirane u Šestodnevnom ratu i da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Odluka o zabrani ulaska Jevreja na Brdo hrama doneta je nekoliko sati pre planiranog marša izraelskih nacionalista kroz muslimanski kvart Starog grada, što se događa svake godine i smatra provokativnim pokazivanjem jevrejske hegemonije nad spornim gradom.

Policija je dozvolila paradu na kojoj će se danas popodne nositi zastave uprkos rastućoj zabrinutosti da bi nasilje koje je eskaliralo u petak i subotu moglo da se nastavi, ali je zabrana ulaska na Brdo hrama izazvala gnev čvrstorukaša, naveli su izraelski mediji.

Ove godine marš se poklapa sa svetim muslimanskim mesecom posta Ramazanom, a prethodi mu nekoliko nedelja sukoba između izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu.

Na početku Ramazana Izrael je blokirao popularno mesto na kome se muslimani tradicionalno okupljaju svake večeri da obeleže kraj dnevnog posta.

Ograničenja su kasnije ukinuta, ali su se sukobi obnovili zbog planiranog prisilnog iseljenja palestinskih porodica iz arapskog kvarta Šeik Džarah da bi se tamo uselili Jevreji desničari.

Za danas planirano ročište na kome se očekivala konačna odluka o tom slučaju je odloženo zbog „okolnosti“, kako je navedeno.

Planirano iseljenje i sukob sa Palestincima podstakao je oštre osude izraelskih arapskih saveznika i zabrinutost SAD, EU i UN.

Kasno sinoć savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan je apelovao na smirenje u razgovoru sa izraelskim kolegom Meirom Ben Šabatom.

Napetost preti da utiče na ceo region i palestinski ektremisti su ispalili više raketa na Izrael iz pojasa Gaze i demonstranti povezani sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada tim područejm su ispalili nekoliko raketa u Izrael i bacali zapaljve bombe preko granice.

Jedan od zvaničika Hamasa Saleh Aruri rekao je da se Izrael igra sa vatrom.

U odgovoru na raketiranje uprava Ministarstva spoljnih poslova Izraela je danas najavila zatvaranje graničnog prelaza Erez prema Gazi osim za humanitarne i izuzetne slučajeve.

Prethodno je zatvorena zona za ribolov u Sredozemnom moru u pojasu Gaze.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.