Foto: EPA-EFE PANTELIS SAITAS

Možemo ovaj Ciprasov gest razumeti kao politički manevar da popravi urušen rejting Sirize. Veoma je simptomatična reakcija investitora koji su kratko prokomentarisali da su rani izbori dobra vest za investitore. Zemlja je već nedeljama u predizbornoj kampanji, što se pre održe pre to bolje – kaže za Danas Vasilios Proveleggios, predsednik Građanske stranke Grka Srbije, komentarišući političku situaciju u Grčkoj, gde parlament sutra treba da glasa o poverenju vladi.

Premijer Aleksis Cipras zatražio je glasanje pošto je u nedelju ostavku podneo ministar odbrane Panos Kamenos čija je nacionalistička stranka Nezavisni Grci (ANEL), inače mlađi koalicioni partner, napustila vladu zbog protivljenja sporazumu koji je Cipras letos postigao sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom o promeni imena bivše jugoslovenske republike.

Da li će vlada u Atini opstati ili ne biće poznato u sredu uveče, a kako navodi naš sagovornik „biće jako interesantno videti kako ce Cipras reagovati s obzirom na to da je obećao da se Grčka neće vratiti na birališta dok vlada ne sprovede ustavnu reformu, zakone za zaštitu vlasnika kuća i veću minimalnu platu“. Proveleggios ukazuje da sprovedene ankete daju ubedljivu prednost partiji Nova demokratija Kirjakisa Micotakisa u slučaju da se izbori održe sada. „U svakom slučaju u toku su intenzivni razgovori u parlamentu jer će Siriza verovatno pokušati da pridobije većinu za opstanak“, kaže Proveleggios.

Na pitanje koliko je izvesno usvajanje u grčkom parlamentu sporazuma kojim se ime Makedonija menja u Republika Severna Makedonija, naš sagovornik ukazuje da ovu situaciju treba sagledavati „iz šire geopolitičke perspektive“. „Sa trenutnom konstalacijom evidentno je da ne postoji većina u državi i u parlamentu za prihvatanje ovakvog sporazuma, a bojim se da bi posle mogućih prevremenih izbora situacija bila još teža. Tako da ćemo sačekati sredu kada će mnogo toga biti jasnije“. On dodaje da znajući i da su „više sile umešale prste u postizanje sporazuma, koji je od većeg interesa njima nego samoj Republici Grčkoj sklon sam da izrazim duboku sumnju u to da će sporazum zaživeti u ovoj formi u skorije vreme“.

Cipras se u nedelju zahvalio na „nezamenjivom i važnom doprinosu vladi“ ukazujući ipak da su „dobro poznate razlike dva koaliciona partnera povodom nekih drugih pitanja“. Kamenos je kazao da „odlazi visoko podignute glave i od srca zahvaljuje grčkom vojnom i političkom rukovodstvu na doprinosu u pravcu primene programa usred finansijske krize koja je vojni budžet smanjila za 60 odsto“. Ipak, kako je naveo, na sutrašnjem glasanju o poverenju vladi izjasniće se protiv, te da ukoliko neki ministar iz redova partije ANEL insistira da zadrži svoju kabinetsku funkciju biće „proteran iz partije“.

Lider ANEL je pozvao na organizovanje referenduma o sporazumu o imenu Makedonije, koji je nazvao „kapitulacijom“.

Spekuliše se da bi neki poslanici iz redova ANEL, kao i pojedini nezavisni parlamentarci, mogli podržati vladu na glasanju o poverenju. Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojeg je lider ANEL otpustio zamenika ministra za poljoprivredu Vasilisa Kokalisa iz poslaničke grupe jer je on prethodno u pismu potvrdio da će podržati vladu na glasanju o poverenju.

Protivnici sporazuma o imenu sazvali su protestno okupljanje 20. januara ispred parlamenta. U saopštenju Nove demokratije, koja je u istraživanjima javnog mnjenja ispred Sirize i jaki je protivnik dogovora, odlazak Kamenosa iz vlade opisuju kao „organizovani razvod, koji ima za cilj ratifikaciju sporazuma iz Prespe, održavanje Sirize na vlasti“. „Ovaj šou mora biti završen“, kaže se u saopštenju ND.

Glavni levičarski „Pokret za promene“, bivši PASOK, objavio je juče da iako je zvaničan stav partije protivan dogovoru iz Prespe, njihovi poslanici „mogu glasati kako osećaju da treba“, što ide na ruku Ciprasu. Analitičari predviđaju da će Cipras nastaviti napore do ispunjenja cilja – ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije.

Apostolakis stupa na dužnost

Novi ministar odbrane admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, danas će položiti zakletvu na novu dužnost. Premijer Cipras opisao je njegovo postavljenje za ministra odbrane kao „jasnu poruku i na inostranom i domaćem nivou“. Apostolakisovo imenovanje šalje poruku „da mi dobro brinemo o suverenim pravima Grčke, da smo jedinstveni u svakom trenutku i onda kada žele da dovedu u pitanje naš suverenitet. Apostolakis je kazao da će svoju dužnost obavljati izvan političkih partija i zahvalio Ciprasu za „krajnju čast“ koju mu je ukazao kada mu je poverio ovo ministarstvo.

Povezani tekstovi