Foto: Pixabay/natureaddct

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu u obraćanju učesnicima druge runde pregovora rekla je da je u interesu ekonomija, građana i političara da se što pre postigne regionalni sporazum o romingu kojim će se do jula 2019. dodatno smanjiti troškovi rominga i utrti put ka „romingu kao kod kuće“ u 2021. godini.

Ona je rekla da sporazum treba potpisati u aprilu kako bi ljudi prepoznali napore na promociji regionalne saradnje.

„To je logika evropskog jedinstvenog tržišta bez granica uspostavljenog pre više od 50 godina, a to bi trebao biti i konkretan rezultat rada RCC-a. ‘Roming kao kod kuće’ znači uticaj na međuljudske veze među građanima šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teže beneficijama koje imaju obični građani EU“, rekla je Bregu.

RCC je naveo da je EU trebalo 10 godina da uvede koncept rominga kao kod kuće, zbog čega treba pohvaliti privrede Zapadnog Balkana zbog ambicije i hrabrosti da se proces završi za skoro 2,5 godine.

Sa novim regionalnim sporazumom o romingu, od jula 2021. godine neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u ekonomijama Zapadnog Balkana i građani će plaćati redovne cene kao da ove usluge koriste kod kuće, naveo je RCC.

Povezani tekstovi