Svi politički prioriteti iz ekspozea 43. vlade su završeni ili privedeni kraju u prvih 100 dana rada, a kad je reč o verskim zajednicama, postoji spremnost za regulisanje odnosa sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), izjavio je danas premijer Dritan Abazović u obraćanju medijima.

Sumirajući rezultate rada, Abazović je istakao da su u tih 100 dana nastali tektonski poremećaji kad je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Naveo je najveću zaplenu cigareta u Evropi, procese protiv bivše predsednice Vrhovnog suda, predsednika Privrednog suda, „protiv ljudi kao što su Lazović i Milović, koji su na visokim funkcijama u policiji i ANB“, a ostvarena je saradnja sa Evropolom, tako da je Vlada „stvorila ambijent da Tužilaštvo profunkcioniše i isporuči rezultate“.

Dodao je da je su juče potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) regulisani odnosi s verskim zajednicama.

„Spremi smo da regulišemo odnos sa CPC ako želi da uđe u isti aranžman. Oni su poslali pismo premijeru da su spremni za to i ne postoji nikakva restrikcija sa naše strane da se to ne uradi u momentu kad to dogovorimo“, poručio je Abazović.

Kazao je da regionalna saradnja nikada nije bila na boljem nivou, ali „nekome u Crnoj Gori to smeta“.

Osvrćući se na posetu državne delegacija Potočarima kod Srebrenice, gde su snge bosanskih Srba 1995. ubile više hiljada Bošnjaka, ukazao je da „neko kaže da smo bili nejasni“.

„Mi smo bili vrlo jasni. Osuđujemo genocid kao najgnusniji ratni zločin, i to je bila poruka – da se on nikad nigde ne ponovi, nezavisno od nacionalnog i verskog opredeljenja“, rekao je crnogorski premijer.

Abazović je rekao da bi pitanja izbora sudija Ustavnog suda i menovanja u Sudskom savetu i Višem državnom tužilaštvu bila rešena da je bilo do Vlade, a da je na potezu Skupština.

„Svako ko nas gura u destabilizaciju ne želi da Crna Gora dobije merila za ulazak u Evropsku uniju (EU). Vlada ne blokira evropski put i ne skreće fokus, već rasčišćava prostor da bi brže pristupila EU”, naglasio je Abazović.

RTCG podseća da je predsednica Skupštine Danijela Đurović sazvala za 19. avgust vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se glasati o nepoverenju Vladi.

Inicijativu su podneli klubovi poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske i Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, nakon što je potpisan Temeljni ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Temeljni ugovor su juče u Podgorici, bez najave i prisustva medija, potpisali Abazović i patrijarh SPC Porfirije, konstatuje RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari