Abazović: SAD imaju pravo na stavove o DF-u, mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijer Crne Gore, kojem je izglasano nepoverenje, Dritan Abazović kazao je za Glas Amerike da će njegova partija u Skupštini glasati za incijativu Demokratskog fronta o razrešenju predsednika Mila Đukanovića.

“Mislim da bi trebalo da u Skupštini izglasamo inicijativu o razrešenju predsednika Mila Đukanovića, jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom”, kazao je.

Abazović je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće menjati spoljnopolitički kurs i da je to preneo međunarodnim partnerima.

Sa američkim zvaničnicima, kako je rekao, razgovarao je i o obaveštajnom izveštaju prema kojem je Rusija tajno finansirala Demokratski front (DF) 2016. i verovatno 2018. godine što će biti istraženo.

Abazović navodi da trenutna politička situacija nije dobra i da je i ta situacija objašnjena brojnim partnerima.

“Prolazimo kroz jedan težak period. Logično je posle 30-godišnje vlasti da sve ne ide baš glatko. To je sasvim logično”, ističe on.

Dodaje da je njegova partija deo sada novo konstituisane većina, koja, kako kaže, podržava da se konstituiše nova vlada, ali je prilično raznolika sa različitim političkim subjektima, sa vizijama drugačijim.

“Ali mi to moramo da procesuiramo. Rešenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno.

Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dve godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika”, kazao je Abazović.

Na pitanje kako DF planira da bez Ustavnog suda razreši Đukanovića, Abazović odgovara da će glasati o razrešenju predsednika, navodeći da je to isto “što bi u SAD-u bio impičment (opoziv)”.

“Videćemo šta to znači bez Ustavnog suda s obzirom da je sve konfuzno. Videćemo šta znači, ali mislim da je dosta značajna poruka ako se to desi. Sama činjenica da je parlament to uradio, da je većina u parlamentu to uradila, legitimna većina, je čini mi se vrlo značajna”, kazao je.

Odgovarajući na pitanje da li bi takav potez izazvao nestabilnost u zemlji, Abazović kaže da se o nestabilnosti trebalo razmišljati 19. avgusta.

“Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o tome oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rešenja koja će njega da izuzmu iz procesa”, ističe Abazović.

Izbore moramo imati, ali ne može Đukanović da vodi igru

Abazović je ocenio da Crna Gora svakako mora imati izbore, ali kako kaže, ne sme se dozvoliti da Đukanović vodi igru.

“Ova inicijativa nema veze sa tim kada će da budu izbori. Mi izbore svakako moramo imati. Ja sam vam rekao da se radi o inicijativi koja treba da pošalje političku poruku. Kako ona može da se efektuira, to ćemo da vidimo. Ne bih isključio mogućnost da se u međuvremenu, s obzirom da je konkurs aktuelan izabere jedan – ja bih lično volio da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda, imamo 19 kandidata – i moj apel svim poslanicima je više puta bio da se izabere najmanje jedan, ja mislim da je lako izabrati četiri, ali najmanje jedan kako bi vratili fukcionalnost te institucije jer nam je to važno i za izbore, ne samo za konkretnu inicijativu”, navodi Abazović.

Dodaje i da rešenja postoje, ali je, tvrdi, važna volja.

“Moramo malo da izdržimo. U svakom slučaju ponavljam tezu da Đukanović više ne može da bude dio nikavog konstruktivnog dogovora u našem društvu i bilo bi dobro da to sam prihvati. Znam da je teško, ali posle puno decenija, mislim da je ovo kraj”, istakao je.

“Dajte dokaze da je Rusija finansirala DF, DPS finansiraju kriminalne grupe”

Abazović je upitan o mišljenju američkih i evropskih partnera o ulasku DF-a u vladu, kazao da svako ima pravo na svoje stavove, ali da “mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi”.

“Ja ne mogu da otkrivam šta smo tačno razgovarali. Razgovarali smo o svemu, o ukupnoj političkoj situaciji, načinima na koje ona može da se prevaziđe. Ali ja ću samo zbog vaših gledaoca, pa i zbog javnosti u Crnoj Gori i SAD-u da podsetim da smo mi već uložili napore, dva puta, ekstremne napore da se sačuva spoljnopolitički kurs zemlje i orijentacija i pozicija koju je Crna Gora zauzela u međunarodnom kontekstu. Mi smo garant da se to neće ni u kom slučaju promeniti. Dok bude zavisilo od nas”, navodi premijer u tehničkom mandatu.

Misli da je po sredi pokušaj stvaranja “neke propagande unutar Crne Gore”.

“Narod Crne Gore želi pravdu. Milo Đukanović je ne može isporučiti. I to je to. Ja mislim da to svako razume i u SAD-u”, kazao je.

Na pitanje da li je sa partnerima u SAD razgovarao o navodnom finansiranju DF-a od strane Rusije, Abazović odgovara potvrdno.

“Istražićemo to. Mene lično više od toga zabrinjava kako organizovane kriminalne grupe finansiraju permanentno Demokratsku partiju socijalista, odnosno podržavaju ono što su radili 30 godina.

Sada ćete vi reći, pa dajte dokaze, a ja ću reći dajte dokaze za Demokratski front. Za koga god se uspostavi da ima dokaze, neka se procesuira”, kazao je.

Dodaje i da ne može reći da li su mu američki zvaničnici dostavili dokaze da je DF finansiran od strane Rusije, rekavši da bi bilo neprofesionalno.

Izvještaj EK neće biti pretjerano pozitivan

Izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori biće objavljen u oktobru, a Abazović u susret tome navodi da ne očekuje “preterano pozitivan izveštaj”.

“Nažalost, nismo uspeli da dođemo do tih stvari koje su bile u domenu parlamenta. Ja verujem da će oni evidentirati dobre stvari koje je vlada radila u prethodnom periodu. Ako me sada pitate da li je moglo nešto da se uradi, pa verovatno je i moglo da se uradi nešto drugačije.

Ali ako ćete da prihvatim tezu da smo mi urušili evropski put za 100 dana, a da ga niko nije urušio poslednjih 10 godina, onda je to za mene stvarno potpuno nelogično i bez obzira što može da bude interpretacija ovakva ili onakva, ja se samo nadam da ćemo mi svi zajedno dati doprinos da se ova institucionalna kriza, govorim o onoj koja se odnosi na pravosuđe, reši. Jer to nije stvar koja je komplikovana. Ja ne razumem zašto do sada nismo to rešili”, kazao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari