Albanski parlament neće razmatrati rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Albanski parlament odbacio je danas rezoluciju o „priznanju genocida u Srebrenici“, objavilo je Kosovo online.

Naknadno je Edi Rama, premijer Albanije, demantovao ovu informaciju kazavši da je Parlament odbio da održi sednicu na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji, a nije odbacio rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Protiv ove sednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija glasao je 51 poslanik. Bivši albanski premijer i predsednik Salji Beriša se posle glasanja obratio Skupštini i optužio poslanike većine da su “glasali po nalogu Aleksandra Vučića”.

“Nikada nije postojala antialbanska Albanija kao za vreme Edija Rame”, naveo je Beriša.

Poslanik Tritan Šehu je rekao da je to gorak i ružan dan albanskog parlamenta.

“Mi smo jedini parlament koji nema formalni dokument kojim bi osudio genocid. To je dan koji stavlja težak trag na demokratski svet. Pre nekoliko dana ova gospoda su glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruski genocid u Ukrajini. Danas nisu prihvatili rezoluciju o osudi srpskog genocida u Bosni, sutra neće prihvatiti da osude srpski genocid na Kosovu. Zašto? To su veze, obaveze, Vučić je iznad. To su ciljevi, zato smo danas obeženi u albanskom parlamentu”, rekao je Šehu, piše Kosovo online.

Ipak, Edi Rama je demantovao navode “opozicije” kazavši kako nije bilo riječ o rezoluciji, već o “podloj igri” bivšeg premijera Albanije Salija Beriše i njegovih sledbenika. Prvobitna vest je izmenjena nakon što je objavljena informacija Edija Rame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.