Američka ambasada u Podgorici: Izbegavati zapaljivu retoriku 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Američka ambasada u Podgorici pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da izbegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i da rade zajedno na putu napred za zemlju.

Na pitanje Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute da bi, u svetlu svakodnevnih protesta i rasta političkih i etničkih tenzija, nestabilnost u Crnoj Gori mogla dodatno da se pogorša, iz ambasade je poručeno da „pažljivo prate situaciju, ali da put napred moraju da utvrde njeni izabrani lideri kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima“.

Pozivamo političke lidere da se izdignu iznad identitetske politike, da izbegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i rade zajedno u interesu javnosti, da bi ponudili konstruktivan, produktivan put napred za crnogorski narod“, navedeno je iz ambasade za Glas Amerike.

Ponovljen je stav da će Sjedinjene Države sarađivati „sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje članstva u NATO i davanje podrške zajedničkim vrednostima“.

Iz američke ambasade je saopšteno i da u ovom trenutku nema planova za posetu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori.

Crnogorski mediji su ranije javili da će Eskobar doći u Crnu Goru početkom februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.