Američki ambasador u BiH: SAD nisu, niti će biti neprijatelji srpskog naroda gde god da on živi 1Foto: slobodnabosna.ba

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je da ne postoji nijedan razlog da građani Republike Srpske, i bilo ko u BiH, imaju strah od SAD ili nepoverenje prema toj državi.

„Nismo sad, niti smo ikad, niti ćemo biti neprijatelji srpskog naroda gde god da on živi. Isto govorim i javno i privatno“, kazao je Marfi za banjalučke Nezavisne novine, komentarišući odluku Vlade RS o prekidu komunikacija sa američkim diplomatama u BiH.

On je istakao da SAD niti su imale niti imaju plan da ukinu Republiku Srpsku, dodavši da godinama SAD pomažu RS ulažući energiju i sredstva da gradi infrastrukturu, da razvija poljoprivredu, turizam, da zemlju raščisti od mina.

„Mogu da nabrajam do sutra čime smo sve pomagali narodu Republike Srpske. Ako ste neprijatelj, valjda ne radite takve stvari. Ako ste neprijatelj Republike Srpske, verovatno biste radili na tome da oduzmete građanima njihova prava, da skraćujete slobodu novinarima, da branite slobodu okupljanja, govora“, ocenio je američki ambasador.

On smatra da treba napraviti razliku izmedju „agresivnog neistinitog diskursa koji propagiraju pojedini predstavnici političke elite u Republici Srpskoj u svojim medijima i mišljenja običnih građana Republike Srpske“.

„Ja duboko poštujem građane BiH gde god oni žive i znam da su ljudi ovde dovoljno mudri da bi mogli da sebi dozvole da upadnu u zamku nečega što je potpuno očigledno neistiniti diskurs i pokušaj manipulacije, bez obzira na to da li takve manipulacije dolazile od političara iz Banjaluke ili iz Sarajeva ili Mostara“, naveo je Marfi.

Prema njegovim rečima, odluka vlasti RS o prekidu odnosa sa američkim diplomama u BiH je „pokušaj da se stvori strah s ciljem koji ide u korist onima koji takve informacije plasiraju u javnost“.

„Oni koji to čine su sebični i skučeni. Oni koji samo žele da odvrate pažnju od vlastitog ponašanja, vlastitih akcija, to se posebno odnosi na političke lidere, često kreiraju upravo takvo okruženje koje sam vam opisao. Sve je to u cilju manipulisanja javnim mnjenjem“, naglasio je amrički diplomata.

Govoreći o pitanju državne imovine, Marfi je rekao da će zadnju reč imati Parlamentarna skupština BiH, te da Republika Srpska u oba državnog parlamenta doma ima dobar pregovarački kapacitet.

Navodeći da je Ustavni sud BiH doneo odluku prema kojoj državna imovina pripada državi BiH, on je dodao da Parlamentarna skupština BiH treba da donese zakon kako da se tom imovinom raspolaže.

„Ne radi se o tome kako imovinu ‘oduzeti’ bilo kome, već kako tu imovinu dobro iskoristiti za ekonomske i druge svrhe. Mora se rešiti pravni status te imovine kako bi poslovna zajednica, opštine ili bilo koji drugi titular mogao da izvrši neke značajne investicije“, ocenio je Marfi.

Govoreći o predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je nekada bio politički favorit SAD-a, Marfi je rekao da je Dodik nekada bio političar koji obećava, ali da se „drastično promenio“.

„Danas on koristi populizam i ksenofobiju kako bi sprovodio svoje usko definisane interese, a RS poveo u pogrešnom smeru“, kazao je američki ambasador.

Dodao je da Dodik „negira postojanje BiH, da tvrdi da je RS“, a sve te stvari otežavaju BiH da postane članica Evropske unije.

Još je kazao da Dodik negira genocid u Srebrenici, od građana RS pokušava da oduzme njihova osnovna prava i slobode, dodavši da to „sve radi Dodik, a ne neki imaginarni neprijatelji“.

Na drugoj strani obični ljudi, smatra on, žele vladavinu prava, bolje poslovno okruženje, mere protiv rasta cena.

Marfi je zaključio da se politika SAD kreira na osnovu ponašanja jednog čoveka, bilo da se radi o Banjaluci, Sarajevu ili Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.