Delegacija EU u BiH osudila nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske 1Foto: snapshot

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini osudila je danas nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji se odnose na usvajanje zakona za kriminalizaciju klevete, označavanje aktivista nevladinih organizacija finansiranih sa Zapada „stranim agentima“ i najavu zabrane prilaza pripadnika LGBT populacije obrazovnim institucijama.

„Kancelarija EU u BiH osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa RS i ostatka zemlje, odbacuju osnovne evropske vrednosti i predstavljaju nazadovanje na evropskom putu BiH“, navodi se u saopštenju.

Delegacija navodi i da „takva negativna dešavanja dovode u pitanje opredeljenost vlasti RS za napredak BiH na njenom evropskom putu“.

„Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primetno pogoršala poslednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare“, navela je Delegacije EU u BiH.

Delegacija je ocenila da je usvajanje nacrta izmena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini RS, kojim se uvode krivične sankcije za klevetu, nesporno korak u pogrešnom smeru.

„Ovakve zakonske izmene bi nametnule nepotrebna i nesrazmerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posledičnim užasnim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja“, piše u saopštenju.

Odluka Vlade RS da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je, kako se navodi, „jednako žalosna, jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja“.

„Izražavamo zabrinutost povodom najava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno i zato je neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata (za članstvo u EU)“, navodi Delegacija.

Od vlasti RS se, kako se dodaje, očekuje da povuče predložene zakone i „diskriminatorske inicijative“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.