Bećirović predlaže donošenje Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja EK 1foto (BETAPHOTO/HINA/FENA/Hazim Aljović)

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović predložio je da se na sednici Predsedništva razmotri predlog zaključaka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

Iz Bećirovićevog kabineta je saopšteno da se ovim predlogom šalje jasna poruka da se „deklarativni konsenzus za evropske integracije mora pretvoriti u radni konsenzus za članstvo u EU“.

„Konkretnim merama i rokovima za ispunjavanje uslova, institucije države Bosne i Hercegovine će se obavezati da provode obaveze utvrdjene Akcionim planom, a u skladu sa prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije“, naglasio je on.

Dodao je da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezala na postepeno uskladjivanje zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU, kao i njegovu doslednu primenu.

Ocenivši da je odluka Evropskog saveta od 15. decebra prošle godine da BiH dodeli kandidatski status snažan poticaj za ovu zemlju, Bećirović je istakao da je ova odluka i obaveza za državu BiH i niže nivoe vlasti da ubrzano nastave reformske procese.

Prema njegovim rečima, ti reformski procesi bi omogućili otvaranje pregovora za članstvo u EU i imali povoljno dejstvo na ekonomske, socijalne, političke, bezbednosne, kulturne i druge aspekte života gradjana BiH.

„Izradom i usvajanjem Akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije obezbedile bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije BiH u EU“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari