Bez promena u snabdevanju BiH gasom 1foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Dve kompanije koje snabdevaju građane Bosne i Hercegovine prirodnim gasom – Energoinvest i GAS-REs saopštile su da nema promena u snabdevanju gasom BiH, preneo je danas BHRT.

Rusija je obustavila isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, potvrdio je Gasprom. Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je da odluka Rusije predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom, uključujući i tranzit za Srbiju i Mađarsku.

Bosna i Hercegovina se gasom snabdeva samo Turskim tokom preko Bugarske i Srbije. Iz ambasada Rusije naveli su da nemaju informacije u vezi s eventualnim problemima u snabdevanju BiH ruskim gasom.

Iz Energoinvesta su za BHRT rekli da kao uvoznik gasa za Federaciju BiH od Gasprom Exporta nisu dobili bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

Prema svim raspoloživim podacima i merenjima danas od 9 sati, gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koju je potvrdio Gazprom Exporta, naveli su iz kompanije.

Kada je reč o plaćanju gasa u rubljama, Energoinvest nije dobio nikakav zahtev od Gasprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u evrima.

Iz kompanije GAS-REs koja snabdeva gasom Republiku Srpsku za BHRT su rekli da nema zvaničnih informacija od dobavljača o promenama cena energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.