BiH demantovala Rusiju: Dvojica građana naše zemlje ratuju u Ukrajini na različitim stranama 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dvojica građana Bosne i Hercegovine (BiH) ratuju u Ukrajini na različitim stranama, objavilo je danas ministarstvo bezbednosti BiH demantirajući tako navode ruskog ministarstva odbrane da je u ratu u Ukrajini poginuo 51 plaćenik iz BiH.

„Ministarstvo bezbednosti BiH i bezbednosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu, jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije“, stoji u objavi na društvenim mrežama ministarstva.

Time su, kako se navodi, potpuno neistiniti ruski podaci o odlascima i pogibiji državljana BiH na ratištu u Ukrajini, prenosi Hina.

Rusko ministarstvo odbrane pre dva dana objavilo je popis stranih boraca u Ukrajini, a u podacima za BiH stoji da je ubijen 51 plaćenik, da je od početka rata stiglo 167 državljana Bosne i Hercegovine u Ukrajinu te da je u međuvremenu tu zemlju napustilo njih 46, a ostalo ih je još 70.

Odlazak na strana ratišta u BiH kvalifikuje se kao kazneno delo povezano s terorizmom.

Te izmene u kazneno zakonodavstvo BiH uvedene su nakon što se više stotina osoba priključilo terorističkoj organizaciji Islamska država koja je u međuvremenu poražena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari