BiH formalno ispunila jedan od prioriteta Evropske komisija, ali suštinski cilj nije ispunjen 1Foto: Bojan Cvejić

Parlament BiH je krajem avgusta usvojio izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, čime je formalno ispunjen jedan od 14 prioriteta u sklopu borbe protiv korupcije, koje je Evropska komisija postavila pred BiH.

„Usvajanje ovog zakona znači da je BiH ispunila jedan od ključnih prioriteta u ispunjavanju pretpostavki u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, naveli su iz Agencije za javne nabavke BiH posle donošenja zakona.

Izvršna direktorka Transparensi Internešenela BiH, Ivana Korajlić je, međutim, ocenila da ovim zakonom nije ispunjen osnovni cilj , odnosno da nisu usvojene antikoruptivne odredbe koje jesu bile osnovni cilj reforme Zakona o javnim nabavkama.

„To je trebalo biti unapređenje zakona u smislu jačanja antikorupcionih mehanizama u Zakonu o javnim nabavkama. Međutim, ono što smo mi dobili na kraju izmenama zakona, u poređenju s onim što je trebalo biti, dve su potpuno različite stvari“, rekla je Korajlić za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Prema njenim rečima, na zakonu se radilo pet godina, a predlog koji je došao na Savet ministara BiH je različit od onog koji je ta institucija predložila parlamentu na usvajanje.

Korajlić je navela da je Savet ministara izbacio odredbe koje se odnose na jačanje nadzora, pojačavanje sankcija i jačanje Agencije za javne nabavke, dok su zadržane pojedine pozitivne odredbe u pogledu sukoba interesa u javnim nabavkama i pojačane transparentnosti u pojedinim fazama.

„Ono što je trebalo da ojača mehanizme nadzora je izostavljeno. Kasnije smo u parlamentarnoj proceduri dobili još i amandmane koje su upućivali pojedini poslanici, čme su dodatno oslabljene ove izmene, jer su dodate odredbe koje ostavljaju prostor za zloupotrebe“, rekla je Korajlić.

Pojasnila je da se to odnosi na povećanje limita na direktni sporazum, sa šest na deset hiljada konveertibilnih maraka bez ikakvog provođenja postupka, kao i na povećanje limita na izmene ugovora sa 20 na 30 posto.

Bivši direktor Agencije za javne nabavke Dženan Salčin izjavio je da je predlog radne grupe, koja je radila na pripremi zakona, bio da se u Zakonu o javnim nabavkama definiše krivično delo u vezi sa javnim nabavkama.

„To je urađeno u saradnji sa tužilaštvima Bosne i Hercegovine, da bi se njima olakšao taj segment. Drugi deo je bio inspekcijski nadzor u oblasti javnih nabavki“, kazao je Salčin.

Prema njegovim rečima, u amandmanskoj fazi tokom procesa usaglašavanja Zakona o javnim nabavkama te antikorupcijske odredbe su faktički izbačene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.