Bivši hrvatski ambasador u Rusiji: Svet je na ivici novog rata 1 EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Bivši ambasador u Rusiji Božo Kovačević gostovao je u Novom danu i komentarisao eksploziju projektila na poljskom tlu, kao i mogućnost eskalacije sukoba između Rusije i Zapada.

Dmitrij Medvedev je rekao da se Zapad približava novom svetskom ratu, a sa tom konstatacijom se slaže i hrvatski bivši ambasador u Rusiji.

„Da, svet je na ivici novog rata, a ključni potez ka takvoj situaciji napravila je Rusija svojom agresijom na Ukrajinu. Vidimo da su Amerikanci suzdržani u utvrđivanju odgovornosti za te rakete, što je i razumljivo, jer ne žele da bezobzirno ulaze u treći svetski rat. Jer da je ovaj napad ruski napad na članicu NATO-a, bilo bi moguće aktivirati član 5 povelje NATO-a, a očigledno Amerikanci to žele da izbegnu i insistiraju na detaljnoj istrazi. Treba reći da nisu istraženi drugi događaji koji bi mogli da doprinesu eskalaciji, poput eksplozija na Severnom toku i projektila koji je završio u Hrvatskoj“, rekao je Kovačević na N1 Zagreb.

Upitan zašto nema zvaničnih rezultata istrage sedam meseci nakon pada drona u Zagrebu, Kovačević je rekao da je teško odgovoriti.

Najvjerovatnije zato što nema konačnog rezultata, a možemo govoriti i o motivaciji da se istražuje njegova geneza u svakom od incidenata jer je moguće da odgovornost nije na strani koja se čini odgovornom“, rekao je Kovačević.

„Kada je reč o Rusiji, njihova pozicija je mnogo teža, posebno u pogledu verodostojnosti njihovih tvrdnji. Rekli su i da Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu i da neće napasti Ukrajinu, a nakon što su to uradili, Lavrov je rekao da, kao što Rusija nije napala Ukrajinu, nije nameravala da napadne nijednu drugu zemlju. Bilo bi iracionalno da Rusija napadne NATO, ali i da napadne Ukrajinu. Da ne govorimo o odluci o pripajanju četiri ukrajinska regiona u trenutku kada je Rusija počela da gubi rat na terenu. Zbog ovakvog niza događaja i neslaganja ruskih lidera sa realnošću, značajno je smanjena ubedljivost bilo čega što danas javno govore“, rekao je Kovačević.

Prema rečima bivšeg hrvatskog ambasadora u Rusiji, situaciju su smirile informacije američkih izvora, koje sugerišu da je reč o ukrajinskim antiratnim raketama, koje su trebale da obore ruske rakete i pale na Poljsku.

„Čini se da je, ako sudimo na osnovu izjave poljskog premijera koji nije insistirao na primeni člana 5, koji je ostavio otvorenu mogućnost da istraga utvrdi rezultate koji ne bi doveli do zaključka primenom članka, sasvim je izvesno da intenzivna komunikacija između američke i poljske diplomatije . Poljska strana je izrazila veoma odmeren pristup problemu i možemo očekivati da će napori američke strane da izbegne nasilnu eskalaciju biti prihvaćeni. Ali kada se u nekoj zemlji vodi rat visokog intenziteta i kada su tenzije između agresora i onih koji pomažu Ukrajini tako velike, onda je moguće da će izbiti namerno ili nenamerno izazvani incidenti“, rekao je Kovačević.

Aktiviranje člana 4 je korak ka implementaciji člana 5, dodao je Kovačević, ali izjave poljskog premijera ipak ukazuju da će se aktivnosti zaustaviti na primeni člana 4.

Takođe je objasnio da bi primena člana 5 značila objavu rata Rusiji.

„Do sada je korišćen samo jednom, u napadu Al-Kvaide na SAD 2001. godine, odgovor je bio američki napad na Avganistan jer je ta zemlja dala utočište Osami Bin Ladenu. Ovo bi bio drugačiji slučaj, samo što je suprotna strana danas ona koja se bitno razlikuje od Avganistana, to je nuklearna sila Ruske Federacije, a nema sumnje da bi objava rata podrazumevala i upotrebu nuklearnog oružja. . Postojanje nuklearnog oružja je bila garancija bezbednosti, garancija da neće doći do trećeg svetskog rata jer bi uništenje bilo zagarantovano, a verujem da će se zbog toga izbeći primena člana 5, a to zavisi i od rezultata. istrage“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.