Brisel poručio da pažljivo prati događaje na Radioteleviziji Slovenije 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Brisel pažljivo prati šta se događa s javnim medijima u Sloveniji, saopštila je danas Evropska komisija (EK) reagujući na štrajk novinara Radiotelevizije Slovenije (RTVS), održan dan ranije.

EK je podsetila na nedavno predstavljeni predlog Evropskog akta o slobodi medija, čija je svrha, izmedju ostalog, da „javni mediji ne smeju postati propagandni kanal jedne stranke“, prenosi Hina.

Odgovarajući na upit Slovenačke novinske agencije STA u vezi sa štrajkom novinara RTVS-a, komisija je navela da će „i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja, kao i stanje na području medija u Sloveniji uopšte“.

„Javni mediji igraju ključnu ulogu u pružanju kvalitetnih i nepristranih informacija, ali zbog svog statusa i načina rada takođe mogu biti posebno izloženi riziku od uplitanja i političkog uticaja“, rekao je Kristijan Vigand, portparol komisije odgovoran za vladavinu prava.

Brisel je na to upozorio i u godišnjem izveštaju o vladavini prava, preporučivši Sloveniji „jačanje pravila i mehanizama za jačanje nezavisnog upravljanja i uređivačke nezavisnosti javnih medija, uz uvažavanje evropskih standarda u pogledu javnih medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.