Dragan Covicfoto EPA-EFE/ROZIC IVAN

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović apelovao je danas na bošnjačke političke stranke da ne ulaze u projekte izbornog inženjeringa i biranja hrvatskog člana Predsedništva i delegata u domove naroda, jer će u protivnom imati jaču krizu u funkcionisanju institucija BiH u odnosu na ovu u poslednje četiri godine.

„Prošlo je vreme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti ravnopravan i predstavljen kroz legitimne predstavnike. Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo poslednje četiri godine u funkcionisanju značajnog dela vlasti u BiH, voleo bih znati šta smo time dali“, rekao je Čović ageciji Srna, a prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

On je istakao da su i iz Brisela upućene poruke u tom smislu, a najvažniji je apel sa sastanaka u organizaciji predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da se nađe zajednički stav oko izmena Izbornog zakona.

Čović je naglasio da su još značajniji zaključci Evropskog saveta iz prošle sedmice kada je u pitanju dogovaranje o kandidatskom statusu, kada je jasno stavljeno na znanje da će se o kandidatskom statusu BiH raspravljati nakon izbora, da se vidi u kojoj će meri biti zloupotreba ovih instrumenata koji nisu otklonjeni u Izbornom zakonu.

„Mislim da ima dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali mudrim političarima iz Sarajeva biti dovoljan motiv da više ne ulaze u trku kako su naumili i kako neki protagonisti viđenja građanske i unitarne BiH vide da to mogu uraditi bez hrvatskog naroda“, poručio je Čović.

On je naveo da je ipak nemoguće sprečiti da Hrvatima drugi izaberu predstavnike ako brojniji narod naumi tako nešto uraditi, kao i da će početkom iduće sedmice komesar za proširenje Oliver Varhelji zakazati još jedan sastanak u Briselu na koji su pozvane sve parlamentarne stranke iz BiH i na kome bi trebalo odgovoriti na pitanja implementacije izbornih rezultata, kandidatskog statusa, političke atmosfere i druga.

Čović je rekao da će prošireno Predsedništvo HDZ BiH do sutra predložiti kandidate za sve izborne liste, navodeći da će voditi računa o zastupljenosti po područjima, o zastupljenosti muškaraca i žena i mladih i uspešnih lica.

očezkom oktobra u BiH se održavaju opšti izbori, a rok za predaju kandidatura za sve liste ističe u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.