Čović preti “teritorijalnom i institucionalnom” reorganizacijom BiH 1Foto: EPA-EFE/ROZIC IVAN

Ako se i dalje nastavi sa procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, Hrvatski narodni sabor (HNS) će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacisjke demokratije kojom će se osigurati potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kazao je danas lider HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon venrednog zasedanja HNS-a u Mostaru.

Tokom zasedanja jednoglasno je usvojen niz zaključaka koji se tiču aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmena izbornog zakonodavstva.

HNS i sve njene članice su se obavezale da ove zaključke sprovedu u praksu, kazao je lider HDZ BiH.

“Ja bih bio najsretniji da se priča o izbornom zakonu reši u narednih 10 dana, da možemo organizovati izbore i otvoriti evropske procese, rekao je Čović.

Istakaoje i da će se “HNS suprotstaviti svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima ukoliko aktuelni saziv Centralne izborne komisije raspiše izbore”. Čović je najavio  i nastavak političkih pregovora, verovatno u utorak u Mostaru.

“Uveren sam da će kolege, Bošnjaci, razumeti do kraja ovo što smo danas usvojili. No, budu li se ponašali kao i dosad, naravno da ovde niko nema optimizam da će se nešto rešiti”.

U zaključcima se takođe ističe kako nema uslova za održavanje izbora na jesen. Iz HNS-a su poručili kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima.

Portal istraga.ba je nešto ranije danas najavio  da se  međunarodni predstavnici ponovo uključuju u pregovore o Izbornom zakonu. „Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst doputovaće u BiH u narednih desetak dana, piše istraga.ba. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.