Crna Gora dobija centar za javno zdravstvene krizne situacije 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U cilju jačanja kapaciteta Instituta za javno zdravlje, kako bi se funkcionalno odgovorilo na javno zdravstvene zahteve za sve buduće epidemije zaraznih bolesti u državi, Ministarstvo zdravlja je od Delegacije EU i Kancelarije SZO u Crnoj Gori, dobilo punu podršku za izgradnju i opremanje Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa operativnim centrom za javno zdravstvene krizne situacije – EOC (Emergency Operation Center).

Izgradnju i opremanje centra u celosti finansira Evropska unija u vrednosti od preko dva miliona eura, kao i razvoj informatičkog sistema u području prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama.

To je, na juče održanom sastanku u Ministarstvu zdravlja, saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, piše RTCG.

“U protekle dve godine, u uslovima COVID-19 pandemije, koja je proizvela velike gubitke u ljudskim životima u našoj državi i celom čovečanstvu i koja još nije u potpunosti savladana, izgradnjom ovog Centra značajno ćemo povećati naše sposobnosti za pravovremen i sveobuhvatan odgovor na sve slične izazove. Istovremeno, posle dužeg vremena, ostvarili smo uslove za ispunjavanje preuzetih obaveza u poglavlju 28 i intenzivan nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore iz oblasti zdravstva”, kazala je ministarka zdravlja.

Ona je objasnila i da je izgradnja Operativnog centra za javno zdravstvene krizne situacije značajan segment sistema za pravovremene odgovore na različite krizne situacije u državi, gde je neophodno hitno angažovanje specijalizovanih ekipa za pružanje medicinske pomoći.

Stručni saradnik na izradi projekta Operativnog centra za javno zdravstvene krizne situacije  i profesor na Fakultetu Humanističkih studija, smer bezbednost, UDG Meša Tahirović istakao je da će izgradnjom i opremanjem Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za javno zdravstvene krizne situacije  – EOC (Emergency Operation Center), kao i razvojem informatičkih sistema u području prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama, biti napravljen značajan iskorak na prevenciji i pravovremenom reagovanju zdravstvenog sistema u različitim kriznim situacijama u državi kada je neophodno angažovanje specijalizovanih medicinskih ekipa.

„Namena Operativnog Centra za javno zdravstvene krizne situacije je prevashodno orijentisana na prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, ali imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u Evropi i šire, on će značajno doprineti spremnosti države da odgovori i na eventualne biološke opasnosti u post-pandemijskom periodu, koje su realna mogućnost po proceni mnogih eminentnih stručnjaka u ovoj oblasti“, rekao je Tahirović.

On je podsetio da je još od 2012. godine, u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, iskazana potreba izgradnje Centra za upravljanje krizama u našoj državi, zbog kontinuiranog praćenja i pripreme odgovora na moguće krizne situacije u Crnoj Gori u svim oblastima.

“Funkcionisanje Centra za upravljanje krizama bi istovremeno objedinilo koordinisano delovanje svih državnih kapaciteta u procesu donošenja odluka i pravovremenog reagovanja na datu kriznu situaciju. Takođe, time bi se značajno otvorile mogućnosti za adekvatno povezivanje nacionalnih kapaciteta sa Mehanizmom civilne zaštite Evropske unije i Mehanizmom NATO-a za odgovor na civilne vanredne situacije u evroatlantskom području. Naravno, ovo bi ujedno bio konkretan doprinos intenziviranja evropskih integracija Crne Gore u poglavljima 23 i 24., jer, ne zaboravimo, Evropljani kažu – prvo bezbednost pa posle sve ostalo”, naveo je Tahirović.

Šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori Mina Brajović, pozdravila je posvećenost Vlade Crne Gore u realizaciji obaveza koje proizilaze iz ratifikovanog međunarodnog sporazuma – Međunarodni zdravstveni pravilnik – kao okosnice napora za jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i odgovor na zdravstvene krize.

Ona je posebno istakla važnost opredeljenosti Vlade CG i Ministarstva zdravlja u smislu obezbeđivanja  ulaganja i odživih intervencija radi jačanja zdravstvene sigurnosti i nakon pandemije.

“Smenjivanje ciklusa panike i zanemarivanja po završetku zdravstvene krize mora biti deo prošlosti“ poručila je Brajović.

Tokom svih meseci pandemije uverili smo se , istakla je Brajović, da je ulaganje u kapacitete za pripremljenost i odgovor imperativ. Podsetila je da ulaganje u zdravstvenu sigurnost predstavlja ulaganje u održivi rast i razvoj  svake zemje.

Istovremeno, istakla je i kako je od posebnog značaja što su Vlada i MZD prepoznali važnost definisanja Nacionalnog akcionog plana za zdravstvenu sigurnost , kao platforme za mobilisanje optimalnog nivoa resursa i ulaganje u kapacitete za pripremljenost i efikasan odgovor na buduće zdravstvene krize.

Kao strateški partner Vlade i Ministarstva zdravlja, SZO pruža finansijaku i tehničku podršku u definisanju Plana kroz promovisanje multisektorske saradnje i pristupa “jedinstvenog zdravlja”. Posebno je važno što će okosnica budućeg sistema zdravstvene sigurnosti u CG biti javnozdravstveni krizni operativni centar kao institucionalizovani okvir za efikasnu koordinaciju, operacije, komunikaciju i logističke aktivnosti u kontekstu odgovora na buduće događaje koji će predstavljati prijetnju po javno zdravlje.

U saradnji sa EU, SZO će pruzati tehničku podršku u definisanju modela i uspostavljanju operativnog javno zdravstvenog kriznog centra.

Institut za javno zdravlje Crne Gore, koji pruža tehničku podršku u izgradnji samog sistema budućeg centra, kako je kazao direktor Igor Galić, već je sproveo niz aktivnosti.

„Završena je izrada projektnog zadatka centra, koji će biti u okviru zgrade Instituta, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, u završnoj fazi je priprema tenderske dokumentacije za informacioni sistem odnosno hardverska i softverska rešenja. Takođe, u narednom periodu nas očekuje izrada protokola i standardnih operativnih procedura, kako bi budući centar mogao da pruži ne samo za odgovor za vanrednu situaciju u javno- zdravstvenom sektoru, već će biti i svojevrsni trenažni centar gde će obuku završiti svi sudionici u odgovoru na javno-zdravstvene pretnje“, pojasnio je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.