Delegacija EU u BiH odbacuje navode o dogovoru Varheljija s Dodikom 1Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Delegacija Evropske unije u BiH odbacila je danas navode objavljene u medijima prema kojima je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji odobrio planove srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da započne proces povlačenja nadležnosti na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

„Činjenica da je član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik obavestio komesara Varhejia tokom njegove posete BiH 24. i 25. novembra o svojoj nameri da sazove sednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost. Naprotiv, komesar Varheji se usprotivio ovim planovima“, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH, i kancelarije specijalnog predstavnika u BiH povodom navoda iz članka koji je objavila Istraga.ba.

Ukazuje se da je stav komesara Varheija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske jasno izražen tokom te posete u njegovim izjavama za medije.

Komesar Varhelji je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili BiH od usklađivanja sa pravnim tekovinama EU i stavili evropski put na čekanje, i istakao da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane.

Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom pre nekoliko dana, navodi se u saopštenju. On je pozvao Dodika da ne preduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usjanje predstvalja dalji korak slepom pulicom u pravcu eskalacije.

U saopštenju se dodaje da je ovakav stav ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra.

„EU je u potpunosti opredeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.