Dimitrov: Francuski predlog predstavlja opasan presedan, Sofija ucenjuje Skoplje 1EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bivši makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov ocenio je danas da francuski predlog za rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske predstavlja opasan presedan i da otvara mogućnost Sofiji da tokom čitavog procesa pregovora o pristupanju koči i ucenjuje Skoplje.

Dimitrov je u intervjuu za TV N1 rekao da je Pariz ozvolio da bilateralna pitanja Severne Makedonije i Bugarske uđu u pregovarački okvir, a spor Skoplja sa Sofijom tiče se makedonskog jezika, identiteta, istorije.

“Ja mislim da nas to samo udaljava od onoga što proces treba da bude – demokratske i ekonomske reforme, kopenhaški kriterijumi. Ovo što imamo je ćorsokak”, rekao je Dimitrov.

Prema njegovim rečima, treba ubediti Evropsku uniju da promeni proces koji ne radi, jer ovakav proces proširenja ne donosi rezultate, odnosno ne nagrađuje zemlje koje idu napred i ne kažnjava zemlje koje idu nazad i dozvoljavaju jednoj članici EU da se “iživljava” nad zemljom kandidatom.

Kako je kazao, ponašanje Bugarske kosi se sa suštinskim evropskim principima koji uključuju poštovanje lingvističke i kulturne različitosti kontinenta.

Kazao je da je potrebno “resetovati” politiku prema Sofiji i da EU treba da kažnjava umesto što, kako je rekao, nagrađuje Bugarsku zbog veta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.