Đukanović: Crna Gora se solidariše sa Ukrajinom, bezuman akt Rusije 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se Crna Gora potpuno solidariše sa svim zemljama članicama NATO i Evropske unije i pokazuje potpunu solidarnost sa Ukrajinom, njenim narodom i iskazuje im punu podršku.

Đukanović je prisustvovao sastanku šefova država i vlada 30 zemalja članica NATO-a koje su danas osudile Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Predsednici su razgovarali putem zastićene telekonferencije.

Đukanović je rekao da se Crna Gora pridružuje naporima koje će sve zapadne zemlje činiti da pomognu Ukrajini da se odupre „bezumnom nasilju i aktu agresije“.

On je kazao da je Rusija izvela akt agresije protiv Ukrajine, direktno ugrožavajući njenu nezavisnost i urušavajući međunarodno pravo.

„Taj akt nasilja je teži i teže razumljiv kada se zna da ga je počinila zemlja koja je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Đukanović.

Dodao je da je akt Rusije doveo do velike mobilizacije unutar NATO i demonstracije nikada čvršćeg jedinstva Severnoatlantskog saveza.

„Danas je potvrđeno da je NATO odlučan da zaštiti prostor svake svoje članice. Takođe je potvrđeno da će se NATO snažno založiti da se pomogne Ukrajini da odbrani slobodu i živote svojih ljudi i obezbijedi normalan život“, rekao je Đukanović.

Kako je dodao, „NATO je odlučan da primeni nikada rigoroznije sankcije“ međunarodne zajednice prema jednoj zemlji, koje će podrazumijevati potpuni prekid platnog prometa, potpunu obustavu nekih od najkrupnijih infrastrukturnih objekata… i žestoko pogoditi privredne subjekte, ekonomiju i stanovništvo Rusije koje će ispaštati zbog svega što će biti preduzeto protiv te zemlje kao odgovor na nasilje „koje je Rusija neodgovorno primenila prema Ukrajini“.

Istakao je da je važno da se danas u okviru NATO alijanse „jako dobro shvata da ovo nije kriza Ukrajine već kriza evropske bezbednosti“.

„Pokušaj da se sruši sistem vrednosti Evrope, da se poništi nešto što je temelj superiornosti koju su NATO i EU gradili u svetu u periodu posle Drugog svetskog rata. Znak za uzbunu i obaveza da se odbrane te vrednosti i ne dozvoli da se ugrožava sloboda, međunarodno pravo, nezavisnost drugih država jer bi to vodilo ka porazu i slomu svega što je mukotrpno građeno“, rekao je Đukanović.

Grupa građana danas je u Podgorici, ispred ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, organizovala javno okupljanje u znak solidarnosti i podrške nezavisnosti i slobodi te zemlje.

Kako je saopšteno, oni iskazuju punu empatiju, podršku i solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine i podupiru njenu samostalnost, jedinstvo i suverenitet.

Na skupu su istaknute zastave Ukrajine i Crne Gore i transparenti: „Želimo slobodu Ukrajini“, „Slava Ukrajini“, „Živelo prijateljstvo Ukrajine i Crne Gore“, „Stop ruskoj agresiji“, „Srce Crne Gore kuca za Ukrajinu“, „Ukrajino, volimo te“, „Dole ruski imperijalizam“, „Stojimo za mir“, „Crna Gora je protiv rata“, „Podrška ruskom narodu koji je za mir“, „Građani Ukrajine niste sami! Uz vas smo“, „Crna Gora je uz mirnodopsku Rusiju! Crna Gora je protiv agresorske Rusije“.

Crna Gora, koja se vekovima odupirala agresorima i borila za svoju slobodu, pruža punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za sopstvenu slobodu, poručili su okupljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.