Đukanović podržao protest zakazan za danas 1Foto: BETAPHOTO/European Council/Gaetan/MO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podržao je protest koji je za danas planiran ispred zgrade Skupštine, nakon što su to učinili njegova Demokratska partija socijalista i njeni koalicioni partneri zbog spornih izmena Zakona o predsedniku.

Formalno protest organizuje Forum slobodnih građana „Luča“, kako je saopšteno zbog „urušavanja Ustavom utvrđenih normi“, a zahtevaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i povlačenje iz procedure predloga Zakona o predsedniku.

Đukanović je na Tviteru naveo da je cilj protestnog skupa „vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucijama i zaštita Crne Gore“.

„Nema opasnijeg podrivanja institucija nego kad se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak“, napisao je Đukanović.

Poslanik DPS -a Andrija Nikolić je kazao juče da je DPS spremna za kompromis, a prioritet je povlačenje izmena Zakona o predsedniku.

„Ukoliko ovaj zakon uđe u pravni poredak, onda je besmisleno boraviti u institucijama Crne Gore“, kazao je Nikolić.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović pozvala je juče predsednike parlamentarnih partija na sastanak o prevazilaženju političke i društvene krize nakon što je predsednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje sporne izmene Zakona o predsedniku i uoči protesta građana koji je zakazan za danas.

Izmene spornog zakona predložio je Demokratski front (DF), a podržale su Demokrate i Građanski pokret URA premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon što je Đukanović odbio da podrži njihovog kandidata za mandatara, poslanika i dugogodišnjeg diplomatu Miodraga Lekića.

Prema Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove vlade pripada predsedniku države. Ovim izmenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na skupštinu i da otvori put Lekiću da sastavi novu vladu, nakon što je Abazovićeva, u avgustu, izgubila podršku većine.

Ustavom nije predviđeno rešenje u kome se trenutno Crna Gora nalazi, kada je vladi, u ovom slučaju vladi Dritana Abazovića, izglasano nepoverenje u parlamentu, a predsednik države odbija da mandat poveri kandidatu parlamentarne većine.

Partije koje su podržale zakon ranije saopštile da je to rešenje predloženo i podržano kako bi se izašlo „iz trenutnog ćorsokaka“ i otvorio put Lekiću da sastavi novu vladu.

EU, ambasade SAD-a i Velike Britanije, te zemlje Kvinte izrazile su zabrinutost zbog usvajanja izmena zakona i u odvojenim reagovanjima pozvale političke aktere na dijalog o izlasku iz „postojećeg ćorsokaka“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zlatko Vujović ocenio je da se bez posredovanja međunarodne zajednice politička kriza u Crnoj Gori ne može rešiti.

Kada je reč o protestu u Podgorici, on je kazao da bi za politički život i funkcionisanje institucija najbolje bilo da se sve reši institucionalno, međutim, ističe i da to očigledno nije moguće.

„Oni koji sada predstavljaju parlamentarnu većinu namerno blokiraju izbor sudija Ustavnog suda, a sada već sa jasnom namerom da se spreči održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali da se na neki način u potpunosti delegitimiše kompletni institucionalni poredak. Mi se sad suočavamo sa velikim problemom“, rekao je Vujović.

Sa druge strane, dodao je on, zbog nepostojanja funkcionalnog Ustavnog suda, stranke parlamentarne većine sprečene su da u nekim opštinama preuzmu vlast, a onda pozivaju na vaninstitucionalno delovanje, pritiske, itd.

„Tada već ta pravila ne važe, a važe kada na sličan način, zloupotrebljavajući tu poziciju predsednik Vlade i dalje obavlja svoju funkciju iako je odavno izglasano njegovo nepoverenje“, istakao je Vujović za podgoričku TV E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.