Đurović: Crna Gora bez rezultata u poglavljima 23 i 24, nećemo dobiti završna merila 1Danijela Đurović Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora neće moći da dobije završna merila u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) bez adekvatnih rezultata u poglavljima 23 i 24, kazala je predsednica Skupštine Danijela Đurović. Ona je rekla da nova Vlada ima ambiciozne planove i da je jedan od najtežih zadataka izbor čelnih ljudi u pravosuđu, za šta je potrebna kvalifikovana većina.

Prema rečima Đurović, novu parlamentarnu većinu okupilo je rešavanje prepreka na putu ka EU.

„U okviru svih parlamentarnih grupa postoji želja za učlanjivanjem u EU. Sa te strane vidim odgovornost tihu česnika da daju doprinos kako bi se ovo pitanje riješilo na najbolji način“, kazala je Đurović na konferenciji Građanske alijanse „Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ona je ocenila da su promene u okviru Tužilačkog savjeta kao i imenovanja, iako u stanju vršenja dužnosti (v.d.), vrhovnog državnog tužioca (VDT) i specijalnog državnog tužioca, pokazale određene rezultate.

„S druge strane moramo biti zabrinuti, ako imamo ljude koje su pokrivali ozbiljne pozicije u tužilaštvu sudstvu koji su u ovom trenutuku procesuirani“, rekla je Đurović.

Sa jedne strane, kako je navela, to je velika sramota za Crnu Goru, a sa druge pokazuje veliku odgovornost novih organa da su spremni da se uhvate u koštac sa izazovima kada se govori o vladavini prava.

„Dobro je da pokazujemo da u Crnoj Gori napokon nema nedodirljivih, to treba da bude najsnažnija poruka“, kazala je Đurović.

Ona je ocenila da je izbor sudija Ustavnog suda isto važno pitanje i dodala da taj sud trenutno funkcioniše na ivici kvoruma: „A sredinom septembra će izgubiti i taj kvorum. Neophodno je da što pre i tu donesemo odluke.“

Važno pitanje je i položaj medija i dodala da je izmenom zakonika poboljšan položaj medija. Ako novinari traže status službenog lica, kako je kazala Đurović, to govori „o nama samima o našem društvu na kom smo stepenu razvijenosti“.

„Ostajemo sa velikom željom da u ovom mandatu Skupštine i Vlade da ćemo uspeti da rešimo glavna pitanja i odblokiramo put u EU i uspostavimo kvalitetne temelje vladavine prava u državi“, poručila je Đurović.

Francuski ambasador Kristijan Timonije kazao je da se nada da će što se tiče poglavlja 23 i 24, doći do zadovoljenja nacionalnih interesa.

On je kazao da je policija dosta uradila na sprečavanju zloupotreba kao i da je OEBS dokazao svoju djelotvornost na tom polju.

Timonije je poručio da su poglavlja 23 i 24 odraz stanja društva.

Kovač: Temelj zaštite je nezavisno i efikasno pravosuđe

Ministar pravde Marko Kovač, osvrćući se na Međunarodni dan podrške žrtvama torture koji se obilježava danas, rekao je da kvalitetan sistem zaštite ljudskih prava obuhvata postojanje efikasnih mehanizama za kontrolu poštovanja zakona.

„Temelj zaštite je nezavisno i efikasno pravosuđe i jedan je od prioriteta Crne Gore u procesu pristupanja EU“, kazao je Kovač.

U cilju daljeg približavanja evorpskim standardima, Ministarstvo je, kako je dodao, nastavilo da jača politiku u sistemu izvršenja krivičnih sankcija čije su osnovne karakteristike unapređenje zakonodavnog okvira, promovisane alterantivnih vidova sankcija, smanjenjene zatvorske populacije, poboljšanje uslova u zatvorima.

„Izmenama krivičnog zakonika biće ukinuta zastarelost krivičnog gonjenja i izvršenja kazne za krivična djela mučenja i nečovečnog i ponižavajućeg postupanja. Biće pooštreni kazneni rasponi, naročito ako je krivično delo učinilo službeno lice. Izmenama zakona o besplatnoj pravnoj pomoći žrtve mučenja biće privilegovani korisnici ovog prava“, dodao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.