Dodik: BiH nema jedinstvenu spoljnu politiku zemlje 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nema nema jedinstven stav u spoljnoj politici zemlje.

On je rekao da trenutno postoji „samo propala spoljna politika koju sprovodi Stranka demokratske akcije (SDA) putem svojih predstavnika, a posebno ministarke spoljnih poslova Bisere Turković i njene zagušljive političke kuhinje u kojoj se neretko priprema mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj i svemu onome što ima civilizacijska obeležja“.

Dodik je ocenio da se „tako otuđeno MSP u Savetu ministara BiH pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije“, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Prema njegovim rečima, Turkovićeva „od nepostojeće spoljne politike pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsedništva BiH“.

„Turkovićeva veoma dobro zna da spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH, ali ona, kao i ministarstvo koje vodi, uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA“, dodao je on.

Dodik je ponovio da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsedništvo BiH nije odlučilo drugačije.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da je logično da BiH podrži izjavu EU o rusko-ukrajinskoj krizi, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja koji se pridružio izjavi EU, Dodik je rekao da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća.

„Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu spoljnu politiku očigledno nema“, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.