Dodik čestitao Orbanu i Vučiću "kao iskreni prijatelj" - velika pobeda 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT (arhiva)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu pobedu na parlamentarnim izborima, a predsedniku Srbije pobedu i na predsedičkim i na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Kako prenosi Oslobođenje u tekstu dodik cestitao orbanu kao iskreni prijatelj velika pobjeda koja nije znacajna samo za madare i madarsku vec i za srbe iz rs-a i srbije, Dokid je istakao kako je potvrđena uloga Mađarske kao regionalnog lidera, ne samo u okviru EU, već i prema narodima koji još nisu postali dio velike evropske porodice koju okuplja Evropska unija.

“U svojstvu ‘srpskog’ člana Predsjedništva BiH, ali pre svega u svojstvu lidera Srba i institucija Republike Srpske, kao iskreni prijatelj, čestitam Ti na ovoj velikoj pobjedi koja nije značajna samo za Mađare i Mađarsku, već i za Srbe iz Republike Srpske, Srbije, ali i Mađarske”, kazao je Dodik.

Dodao je kako su odnosi dva naroda, sa koje god strane granice živeli, na istorijskom nivou, “koji u najmanju ruku moramo održati”.

On je naglasio da su rezultati, koje je ostvario Fides na čelu sa Orbanom, za divljenje i predstavljaju motiv i podstrek za sve.

Mađarski narod jučer je jasno i nedvosmisleno iskazao stepen vere u Tvoju politiku i viziju kako Mađarske, tako i centralne i istočne Evrope, i Evrope u cjelini”, istakao je Dodik u čestitki upućenoj Orbanu.

“Govorimo o čvrstoj veri mađarskog naroda u Tebe i Tvoje odluke. U vremenima globalne neizvesnosti i nesigurnosti, ovako ubedljiva pobeda znači još i više”, naveo je Dodik.

Konstatujući da se Evropa nalazi u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata, član državnog predsjedništva je ocijenio da narodima ne trebaju prazna obećanja, već čvrst oslonac, lider kojem duboko vjeruju da će sačuvati naciju, državu, njih same i njihove porodice, ekonomiju i mir, lider koji će sačuvati budućnost.

Dodik i uputio poziv mađarskom premijeru da poseti Banjaluku i entitet Republika Srpska.

Čestitka Vučiću i SNS-u: Garant jake i moćne Srbije

Dodik je čestitao i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima, ističući da je još jednom potvrđena neprikosnovena volja naroda da ih Vučić vodi putem mira, stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja.

„Dragi prijatelju, još jednom si dokazao da narod u Srbiji u Tebi vidi oslonac i garant njenog daljeg jačanja, a mi u Republici Srpskoj svojim glasom dali smo podršku stabilnosti regiona, razvoju, napretku i slobodi cijelog srpskog naroda“, istakao je Dodik u čestitki Vučiću.

Dodik je izrazio nadu da će predsednik Srbije nastaviti put koji je započeo i da će u predstojećim godinama ostati garant mira i stabilnosti cijelog srpskog naroda u ova izazovna vremena.

„Mi, u Republici Srpskoj, sa velikim zadovoljstvom smo pratili jučerašnji tok izbora i verovali u Tvoju i pobedu SNS-a, jer je ona garant jake i moćne Srbije, kakva je i nama potrebna. Svaki uspeh Srbije gledamo i kao uspeh Republike Srpske, jer samo zajedničkim radom i saradnjom možemo se nadati novim pobjedama i novim projektima – istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH istakao je da je Srbija na čelu sa Vučićem postala regionalni lider i kao takva veliki je oslonac svim Srbima ma gde da žive.

„Ekonomski pokazatelji, realizovani projekti, reforme, infrastruktura, saradnja sa Republikom Srpskom koja nikada nije bila u toj mjeri konkretizovana kao sada, te podrška i pomoć na koju smo mogli uvijek da računamo dokaz su da možemo vjerovati u još bolju budućnost, jaču, moderniju i prosperitetniju Srbiju na čelu sa Tobom i tvojom partijom“, poručio je Dodik.

Ranije je, kako smo već objavili, lider HDZ-a BiH Dragan Čović također čestitao Orbanu i Vučiću pobede na izborima u Mađarskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.