Dodik ljut na Milatovića zbog stava prema Danu RS, Mandić pozvan, ali se ne zna ide li na proslavu 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je pozvao „sve nosioce određenih funkcija u Crnoj Gori“ na obeležavanje Dana Republike Srpske (RS), 9. januar, datum na čijem obeležavanju istrajava bosanskohercegovački entitet uprkos odluci Ustavnog suda BIH o njegovoj neustavnosti.

Dodik je Vijestima kazao da su poziv dobili predsednici države Jakov Milatović i Skupštine Andrija Mandić, ali nije mogao da precizira da li je pozvan predsednik Vlade Milojko Spajić, uz obrazloženje da on „nije protokol i da ne šalje pozive“, prenosi podgorički list.

Dodik je, međutim dodao da su u Banjaluku, 9. januara, pozvani „svi koji su prethodnih godina dobijali poziv istim povodom“.

Predsednik RS je rekao da ne zna ko će doći u Banjaluku i izražava uverenje da će to biti „oni koji uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je RS legalna i legitimna ustavna kategorija u Bosni i Hercegovini (BiH)“.

Dodaje da će se s Mandićem čuti narednih dana, kad mu bude čestitao Božić i da će ga tada upitati za dolazak. ;

„Poštujemo naše prijatelje koji će doći, poštujemo i one koji neće doći iz nekog razloga, ali nemamo razloga da poštujemo one koji negativno komentarišu“, rekao je Dodik podgoričkom listu. ;

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je ranije saopštio da neće pristustvovati proslavi Dana RS, jer time pokazuje odnos prema „celovitosti BIH, uvažavajući oba njena entiteta“.

Nije poznato da li će Mandić putovati u RS, te ni to da li je Spajić pozvan.

Podgoričkom listu je u Vladi saopšteno da nisu pozvani potpredsednici Vlade Aleksa Bečić i Momo Koprivica. ;

Komentarišući Milatovićevo odbijenje da dođe u Banjaluku, Dodik je Vijestima kazao da ga (Milatovića) ne bi ni pozivali da su znali da će imati „tako grub odgovor“, te da njegovo obrazloženje nije „fer i korektno“.

„Potpuno je nemušto da to pravda nekom borbom za celovitu Bosnu. Ako bi mogao da sagleda, onda bi video da je RS od Dejtona sastavni deo BiH, odnosno da čini 49 odsto njene teritorije koja je legitimno priznata u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tako da ne znam ni što mu je bila potrebna ta opservacija. Ali, u svakom slučaju, poslao je jasnu poruku… Onaj ko poštuje nas, i mi ćemo ga poštovati, a onaj ko ne poštuje – nemamo ni mi nikakvih razloga“, kaže Dodik.

Prema navodima podgoričkog lista, predsednik RS najavljuje ; ;mogućnost da bi taj entitet BIH mogao da uskrati mogućnost predsedniku Crne Gore Milatoviću da služebeno poseti Bosnu i Hercegovinu, kao što je učinjeno 2020. godine, kada je posetu najavio tadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dodik je za podgorički list podsetio na taj slučaj i takvu mogućnost primenjenu prema Đukanoviću kada je on iskoristio ustavnu mogućnost i kao član Predsedništva BiH uskratio saglasnost na posetu tadašnjeg crnogorskog predsednika, uz obrazloženje da je njegov dolazak „destruktivan po vitalne interese RS“. To je prihvatila Skupština RS, zbog čega nije došlo do zvanične posete.

„Sećate se da je Milo Đukanović zatražio da dođe u BiH. Srpski član Predsedništva BiH nije prihvatio njegov dolazak. To je otišlo na parlament RS i izglasano je da on ne dolazi, tako da nije došao zvanično, a privatno može kad hoće. Pošto sadašnji predsednik tvrdi da nešto zna o BiH, možda bi bilo dobro da ga upoznam kako to ide kroz ovu proceduru. Ali, nismo o tome odlučili. Samo to napominjem kao mogućnost“, navdi Dodik.

Republika Srpska istrajava na obeležavanju 9. januara uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti.

Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Za Bošnjake i Hrvate, 9. januar predstavlja početak rata u Bosni i Hercegovini, kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

Prema izvorima podgoričkog lista iz EU, odlazak Mandića na proslavu Dana RS, u bilo kom svojstvu, „mogao bi biti okidač za krizu širih razmera“ i pitanje je da li će takav njegov potez proći bez većih posledica, kao što je bio slučaj sa njegovim nedavnim pojavljivanjem na proslavi izborne pobede u izbornom štabu SNS-a u Beogradu.

Isti izvori posebno ukazuju na poziciju Vašingtona, koji je oštro protiv neustavne proslave Dana RS i spoljne podrške takvom činu, što je pristup koji podržavaju najveće države EU i NATO.

Proslavi Dana RS su prošle godine, bez formalne odluke Vlade, prisustvovala dvojica ministara iz redova Socijalističke narodne partije (SNP). Protestnim pismom je reagovalo Ministarstvo inostranih poslova BIH, a takav čin je oštro osudila opozicija u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari