Dodik stavio veto na sporazum o trgovini BiH sa Velikom Britanijom 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je na sednici tog tela pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako bi blokirao sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom.

Dodik je novinarima posle sednice Predsedništva rekao da se pozvao na vitalni nacionalni interes, odnosno faktički uložio veto, jer je taj sporazum štetan za BiH.

„Imam osećaj da sporazum stavlja BiH u podređen položaj i u tom pogledu, pošto je drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes“, kazao je Dodik.

Prema proceduri, ako srpski član Predsedništva pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa sporno pitanje se šalje Narodnoj skupštini Republike Srpske, gde je za blokadu sporazuma neophodna dvotrećinska većina.

Dodik je ocenio da će Narodna skupština RS odbaciti sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom, navodeći da taj entitet BiH „ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira subjekte ravnopravno“.

Povodom nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o finansiranju oktobarskih izbora, Dodik je rekao da je nemački diplomata „apsolutno nepostojeća osoba koja se zove visoki predstavnik u BiH“ i da ga „treba deportovati iz zemlje, kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH“.

Dodik je kazao da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) „u institucionalnom smislu nema nikakve nadležnosti“ i da je treba zatvoriti, dok je Savet za sprovođenje mira (PIK) nazvao „neformalnom grupom“.

„Oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja“, naveo je Dodik.

On je kazao da su zapadne zemlje pred BiH u prošlosti postavljale nerešiva pitanja i dovele do toga da zemlja „upadne u institucionalnu agoniju“.

„Kada bude pisana istorija, videće se da su oni bili značajan remetilački faktor na putu ka stabilnosti u BiH“, dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.