Šmit smatra da su se u Srpskoj "malo smirili" i ponavlja da neće tolerisati formiranje entitetskih institucija 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas kako nije mogao da veruje da se u javnosti diskutuje o tome hoće li izbori biti održani ili ne, te da je zbog problma sa finasiranje iskoristio bonska ovlašćenja.

„Izbori su pravo građanki i građana. Zbog toga je od januara međunarodna zajednica pisala pisma Savetu ministara uz molbu da se konačno pobrinu za sredstva za finansiranje izbora, to je sve trajalo tako dugo“, rekao je Šmit, prenosi Oslobođenje njegove poruke sa konferencije za medije povodom sednice Veća za implementaciju mira (PIC).

Bonska ovlašćenja, kazao je on, iskoristio je zbog toga što Savet ministara nije doneo odluku o finansiranju izbora u obliku kakav je tražila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

„Moglo se desiti da glasački listići ne dođu na vreme, a to nije tema o kojoj bi se uopšte trebalo govoriti nego se jednostavno moralo učiniti. Ja sam morao doneti odluku, jer se finansiranje izbora tiče građana, ali svima poručujem da svi oni koji s političke strane žele izvući poen za sebe i svoju političku stranku, molim vas, ova odluka nije ništa drugo osim podrške izborima, sve ostalo je fantazija“, kazao je on.

Kada je reč o izbornoj reformi, Šmit poručuje da je „stvarno šteta i tužno“ što se zajedničkim snagama nije uspelo doći do rešenja.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na secesionističku politiku koja dolazi iz Republike Srpske, posebno od člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika: „U RS-u stvari idu u malo racionalnijem pravcu. Vlastita Agencija za lekove ili VSTV sigurno ne bi ostali bez odgovora. Poznato je da sam osoba koja drži reč i to ću biti i u budućnosti, smiruje me da vidim pozitivan pomak u Banjaluci i da se određene konstruktivne stvari događaju.“

Šmit je nagasio kako je na početku mandata označen kao neko ko „nema znanja o Bosni i Hercegovini“, ali da je vremenom demantovao takve priče.

„Dopustite mi molim vas i jednu malu priču. Ja sam bio u Savetu bezbednosti  UN-a, od 15 članica, svi su tokom mog izlaganja i diskusije bili u Njujorku i sedili na svojim mjestima, a ruski pokušaj da to zaustavi je propao. Znate da su bili neki ruski komentatori ruski koji kažu da je Šmit turista u Bosni i Hercegovini. Evo sad sam od turiste postao ekspert za BiH“, kazao je između ostalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.