Dunović pozvao Šmita da ne amnestira Čavaru, prebacujući odgovornost i na potpredsednike Federacije BiH 1EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Potpredsednik Federacije BiH iz srpskog naroda Milan Dunović (DF) pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da ne amnestira nerad predsednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) u vezi sa neimenovanjem sudija Ustvanog suda FBiH, prebacujući odgovornost i na potpredsednike tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dunović je ocenio da je obraćanje isokog predstavnika, kojim, kako je naveo, u isti koš stavlja predsednika FBiH i potpredsednike „neshvatljiv i nedobronameran potez“.

„Napominjem da su oba potpredsednika FBiH dostavili svoje predloge za imenovanje sudija, ali je činjenica da je Čavara svesno i s namerom blokade cele Federacije, stopirao imenovanje sudija, što je prepoznala i administracija SAD-a“, rekao je Dunović za portal Kliks (klix.ba).

On je dodao da je jednako kao i Šmit razočaran neimenovanjem sudija, ali da smatra da nije ni najmanje odgovoran za nerad Čavare.

„Naprotiv, o ovoj temi sam više puta i javno govorio. Molim Visokog predstavnika da nerad gospodina Čavare ne amnestira obraćajući se meni, jer to smatram prebacivanjem odgovornosti na one koji su u ovoj situaciji savesno radili svoj posao i skretali pažnju na posledice neimenovanja sudija“, naglasio je Dunović.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit zatražio je od institucija Federacije BiH da imenuju sudije u Ustavnom sudu i Veću za zaštitu vitalnih interesa tog entiteta.

Šmit je uputio pismo predsedniku Federacije BiH Marinku Čavari i potpredsednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović (SDA), kao i članovima zajedničkog kolegijuma Parlamenta FBiH, navodeći da je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

Početkom juna SAD su Čavaru stavile na svoju „crnu listu“ zbog blokade rada institucija u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari