Džaferović predstavlja BiH na sednici SB UN umesto Tegeltije 1FOTO: Predsedništvo BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u sredu će se u ime BiH obratiti na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju u toj zemlji.

Na istoj sednici svoj prvi izveštaj o situaciji u BiH podneće Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit.

Tokom boravka u Njujorku od 10. do 12. maja, Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom i ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, saopštila je Stalna misija BiH u UN.

Ranije je bilo najavljeno da će se Savetu bezbednosti UN u ime BiH obratiti predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, ali je u međuvremenu potvrđen Džaferovićev odlazak u Njujork.

Prema pravilima, na sednici Saveta bezbednosti UN funkcioneri se obraćaju „prema hijerarhiji“.

Sarajevski portal Kliks navodi da je Dodik, srpski član Predsedništva BiH, planirao da se Savetu bezbednosti obrati Tegeltija, umesto ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja, jer je više rangiran.

Dodik, međutim, nije računao da će Džaferović ili hrvatski član Predsedništva Željko Komšić otputovati u Njujork i govoriti u Savetu bezbednosti umesto Tegeltije, s obzirom da su više rangirani u odnosu na predsedavajućeg Saveta ministara.

U izveštaju o stanju u BiH, koji će se naći pred Savetom bezbednosti, Visoki predstavnik Kristijan Šmit optužio je vlast u Republici Srpskoj da ozbiljno krši Dejtonski sporazum i naveo da zakoni koje usvaja potkopavaju mir i stabilnost.

Šmit je dodao da su neprihvatljive najave teritorijalne reorganizacije koje dolaze od Hrvatske demokratske zajednice BiH, nezadovoljne zbog izostanka izborne reforme.

Dodik je ocenio da se radi „o lažnom izveštaju, lažnog Visokog predstavnika“, i da je sve zajedno „dokaz lažne BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.