Gabrijel EskobarFoto: FoNet / Zoran Mrđa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da postoji mogućnost da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povuče odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje se odnose na blokadu rada institucija BiH i vraćanje nadležnosti tom entitetu.

„Imao sam produktivan sastanak sa Miloradom Dodikom i otvorena je mogućnost da budu povučene odluke koje je doneo“, rekao je Eskobar novinarima u Sarajevu.

Naveo je da se to odnosi na odluke koje je Narodna skupština RS već usvojila, posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, ali i na one koje je Dodik najavio.

Nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, Skupština RS je donela odluku da srpski predstavnici ne učestvuju u donošenju odluka u ključnim institucijama na nivou BiH.

Dodik je najavio povlačenje saglasnosti Republike Srpske na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kao i donošenje oko 140 zakona kojima će biti poništene ranije odluke visokih predstavnika u vezi sa prenosom nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

„Nećemo stati“, rekao je Dodik i danas, posle susreta sa Eskobarom.

Eskobar se sastao sa svom trojicom članova Predsedništva BiH, a posle toga sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

„Poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona je da rata neće biti“, kazao je američki diplomata.

Dodao je da je sa zvaničnicima BiH razgovarao i o ekonomskim pitanjima.

Eskobar je rekao da Balkan poseduje „neverovatan ekonomski potencijal“ i naveo da je taj region najbrže rastući deo Evrope u ovom trenutku.

„Upravo je taj neverovatan ekonomski rast u regionu razlog što ćete biti potrebni Evropi, mada BiH ne deli sve parametre tog rasta“, kazao je Eskobar.

Naveo je da politička kriza povećava nepoverenje investitora i može da ih odvrati od investiranja u BiH.