Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, stavljen na američku crnu listu, reagovao i Blinken 1Foto: snapshot Youtube

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa, prenose sarajevski mediji.

U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u nedelji pre izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost.

Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korišćenja njegovog položaja političkog uticaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a, prenosi  N1.ba.

Na crnoj listi našla se i firma Integral Inžinjering a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

„Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti“, poručeno je iz američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.


„Uveli smo sankcije za dva fizička i jedan privredni subjekt u Bosni i Hercegovini. Političke partije i lideri ne bi trebalo da budu u mogućnosti da koriste javne resurse u svoju korist, a ljudi ne bi trebalo da se bogate pomažući im“, navodi se u poruci državnog sekretara SAD Entoni Blinkena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.