Fon der Lajen u Sobranju: Makedonski jezik je vaš, istorija nije uslov za pregovore 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Prvi dan rasprave o francuskom predlogu u Sobranju Severne Makedonije završen je u napetoj atmosferi ispunjenoj zvucima vuvuzela. Premijer Dimitar Kovačevski zatražio je od poslanika da prihvate dokument. Predstavnici vladajućih partija su mu aplaudirali, opozicija je vikala da je izdajnik.

Kovačevski je rekao da su pre samita Evropske unije 23. i 24. juna dobili set ideja, a ne konačan predlog, pa je zbog toga pred svim članicama i evropskom javnošću u Briselu glasno odbio taj predlog. Tada su, kako kaže, uspeli da donesu predlog u kome je zaštićen makedonski jezik, u kojem bilateralna pitanja nisu deo pregovaračkog okvira, i da odmah definišu održavanje prve međuvladine konferencije.

„Rekao sam ‘da’ jer smatram da je ovaj evropski predlog najbolje moguće rešenje trenutno, ali i u narednom periodu. Predlog koji drži crvene linije i istovremeno daje konačan početak pregovora. Mnogi s pravom pitali – da li je moglo bolje? Jer svaka stvar u životu je mogla biti bolja, ali u isto vreme moramo da se zapitamo da li je moglo biti gore. Odgovor je isti – sve druge stvari mogu da se okrenu nagore. Ne želim da pričam o gorim stvarima, verujem da treba da nađemo bolje stvari“, rekao je Kovačevski.

Poslanici opozicije su na sednici naveli primere zašto taj predlog neće biti prihvaćen i tražili reciprocitet Bugarske za makedonsku manjinu i poštovanje presuda iz Strazbura. Optužili su vladu da je dozvolila da se makedonski jezik svede na dijalekt bugarskog. Poslanici su izneli i optužbu da se bivši premijer Zoran Zaev već dogovorio sa Bugarskom. Poslanici SDSM poručili su da su sve laži i manipulacije VMRO-DPMNE propale i da su makedonski jezik i identitet zaštićeni.

Opozicionari su u obraćanju izviždali kolege iz vlasti, ali to se nije dogodilo tokom govora Pavla Trajanova iz Demokratske unije, iako je i on deo vladajuće koalicije. Trajanov je već dao svoje predloge zaključaka šta bi trebalo promeniti u sporazumu. Poslanici opozicije zahtevaju da se Trajanov izjasni da li podržava predlog ili ne. Prethodno je stranka DOM, koja je takođe u vladajućoj koaliciji, izjavila da ne prihvata sporazum.

Pre sednice parlamentarcima se obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je rekla da je makedonski jezik zaštićen, a istorija nije uslov za pregovore.

„Nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik i mi to u potpunosti poštujemo“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, u obraćanju parlamentarcima Severne Makedonije.

Time je u Sobranju iznela svoj stav o sporu koji postoji između te zemlje i susedne Bugarske, a koji je prepreka za početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom (EU). Ona je istakla da istorija ne može biti uslov evropskih integracija.

Fon der Lajen je govorila na sednici na kojoj je tzv francuskom predlogu za rešenje makedonsko-bugarskog spora koji se tiče istorijskih i jezičkih pitanja.

Ona je u obraćanju Skupštini rekla da će konkretni pregovori i skrining početi sa prvom međuvladinom konferencijom, koja bi uskoro trebalo da bude održana ukoliko bude prihvaćen predlog pregovaračkog okvira.

Severna Makedonija je „uspešna multietnička država“, rekla je Fon der Lajen.

Šef Evropske komisije je naveo da će na početku pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku početi potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i EU, na makedonskom i drugim zvaničnim jezicima Unije.

Tokom obraćanja Fon der Lajen, poslanici opozicione partije VMRO-DPMNE nosili su majice sa natpisom „Ne“, dok su predstavnici proruske levice uzvikivali „izdajnici“ i „fašisti“. Uvredljive uzvike aplauzom su pokušali da priguše poslanici vladajućih partija.
Ursula fon der Lajen je poslednja u nizu evropskih lidera i predstavnika vlade koji su poslednjih dana posetili Skoplje kako bi ohrabrili makedonske vlasti da prihvate predlog kojim bi se uklonio bugarski veto.
U Sobranji i okolini

Nakon obraćanja predsednika Evropske komisije usledila je rasprava poslanika, nakon čega će se glasati o podršci predlogu, čiji je cilj da susedna Bugarska povuče veto i time omogući ulazak Severne Makedonije prva faza pristupnih pregovora sa EU.

Dok Skupština raspravlja o francuskom predlogu, hiljade ljudi protestovalo je ispred parlamenta. Demonstranti, kao i prethodnih dana, izražavaju nezadovoljstvo jer smatraju da usvajanje ovog predloga vodi „bugarizaciji njihove zemlje“.

Zgrada parlamenta gađana je jajima i toalet papirom. Policija je privela pet osoba koje su bacile tvrde predmete na zgradu skupštine u Skoplju, saopštio je danas popodne MUP Severne Makedonije. Kako se navodi, ta petorica, starosti između 29 i 44 godine, privedena su do 16.30 i, nakon dokumentovanja slučajeva, protiv njih će biti podneti odgovarajući podnesci, piše RSE.

Među istaknutim transparentima mogu se pročitati poruke poput „Mi smo Makedonci“, „Makedonci se i dalje bore za pravdu“ i „Francuski predlog“. Postavljena je i improvizovana giljotina.

Neki od prisutnih uzvikivali su uvredljive komentare na račun Ursule fon der Lajen.

Proteste obezbeđuje policija, koja je parkirala oklopna vozila ispred Skupštine.

Nacionalistička opozicija i nekada vladajuća VMRO-DPMNE, koja od početka jula vodi svakodnevne proteste zbog sporazuma za koji su rekli da ugrožava makedonski jezik i identitet, pozvali su na masovne proteste pod sloganom „Makedonija nije na prodaju“.

Panderovski i Kovačevski sa Fon der Lajen

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski razgovarao je sa Ursulom fon der Lajen u Skoplju, pre njenog obraćanja u Sobranju.

On je na sastanku, kako je saopšteno iz kabineta Pendarovskog, potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora.

U tom kontekstu, Pendarovski je naglasio da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje EU.

Ursula fon der Lajen je u razgovoru sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim istakla i da je „mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u EU i da je to jedini put koji vodi ka boljoj budućnosti za sadašnje i buduće generacije”.

Kovačevski i Fon der Lajen istakli su da francuski predlog ni na koji način ne ugrožava makedonski identitet, kulturu, istoriju i jezik, saopštila je pres-služba Vlade.

Sledeći potezi

Vladajuća većina ima dovoljno glasova u Skupštini i bez opozicije.

Vlada je pre sednice parlamenta tražila podršku za francuski predlog, a opozicija je navela da će ustavne amandmane teško proći.

Opozicija optužuje da će prihvatanje predloga dovesti do „bugarizacije” društva i gubitka jezika i identiteta, dok vlast uverava da su jezik i identitet zaštićeni.

Pristupni pregovori počinju nakon promene Ustava bez potrebe za posebnom odlukom u EU. Evropske diplomate predviđaju da će ovaj proces trajati oko godinu dana.

Ukoliko Skupština usvoji francuski predlog, Albanija će sledeće nedelje početi pristupne pregovore sa EU – odmah i bez dodatnih uslova.

Severna Makedonija je na pregovore čekala 17 godina.

Bugarska blokira Severnu Makedoniju na putu ka EU od 2019. Francuska je deset dana pre kraja francuskog predsedavanja EU poslala predlog prvo Sofiji, a potom i Skoplju, kojim bi trebalo da se ukloni veto i deblokiraju evropske integracije Severne Makedonije. U međuvremenu je pala i bugarska vlada zbog svoje navodne popustljivosti prema Skoplju.

Posle francuskog predsedavanja Savetom EU, koje je završeno 1. jula, sledi šestomesečno predsedavanje Češke.

Francuski predlog je treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Prethodili su nemački i portugalski predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari