Građanska inicijativa "21. maj": Obratiti pažnju na delovanje različitih kozačkih udruženja u Crnoj Gori, ne veličati Putina 1Foto: MPC

Građanska inicijativa 21. maj pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije da obrate pažnju na delovanje različitih kozačkih udruženja u Crnoj Gori i provere zakonitost njihovih različitih aktivnosti.

“Prilikom jučerašnjeg obeležavanja Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne u Danilovgradu primećen je jedan broj osoba u uniformama što je prilično uznemirilo javnost, posebno zbog činjenice da se nije radilo o zvaničnim uniformama bilo koje od javnih službi koje štite ili služe građane i građanke Danilovgrada i Crne Gore”, kaže se u saopštenju GI 21. maj.

Okupljanje je, dodaju, nažalost imalo i politički karakter jer je dio prisutnih burnim aplauzom pozdravio ambasadora Ruske federacije u Crnoj Gori i pored činjenice što ta zemlja sprovodi okupaciju Ukrajine, a njena vojska pristupa brojnim povredama međunarodnog humanitarnog prava.

„Govor ambasadora Ruske federacije je bio i sasvim lažan jer se zahvalio navodnoj podršci i ljubavi prema aktuelnim vlastima Rusije iako se građani Crne Gore masovno protive ratu i ruskoj imperijalističkoj ratnoj politici.

Neprimeren nastup, politički motivisan i mimo diplomatskih standarda, oslonjen na manipulaciji, imala je i otpravnica poslova Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori zbog čega verujemo da će adekvatrno reagovati Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore”, ističe se u saopštenju GI 21. maj.

Građanska inicijativa 21. maj apeluje da se zaustavi dalja militarizacija verskog života i crnogorskog društva.

“Kozačke formacije u Crnoj Gori nijesu folklorna niti kulturno umetnička društva a postojanje, delovanje i javno eksponiranje parabezbednosnih grupa je neprihvatljivo i opasno. Žao nam je što se jedan verski skup pretvorio u militanti događaj na kojem je otvoreno promovisan ruski uticaj i slavljena zločinačka politika aktuelnolg rsukog predsednika Vladimira Putina“, zaključuju u GI 21. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.