Hrvatski mediji o "dubokim podelama" u srpskom društvu i politici: Srbiju očekuje buran kraj nedelje, Vučić najavljuje "sudbonosne odluke" 1foto Aleksandar Roknić Danas

Srbiji predstoji buran kraj sedmice s dva masovna skupa vlasti i opozicije u petak i subotu, koji svedoče o dubokim podelama u društvu i na političkoj sceni, dok vrh vladajuće Srpske napredne stranke za subotu na svojoj partijskoj skupštini najavljuje „sudbonosne odluke“, piše Hina, prenosi N1 Hrvatska.

„Okidač” za masovne proteste bile su dve tragedije s početka maja, u kojima je u jednoj beogradskoj osnovnoj školi i selima oko Mladenovca poginulo 18 osnovaca i mladih, a ranjeno 20, što je izazvalo masovne građanske proteste i kritika vlasti zbog tolerisanja i promovisanja nasilja u javnom prostoru i medijima.

Građane je na protest „Srbija protiv nasilja“ pozvala proevropska opozicija, a na njihovoj listi zahteva su ostavke visokih policijskih funkcionera koje smatraju krivim za posledice podsticanja i tolerisanja nasilja u javnosti i negiranje nacionalne frekvencije privatnim provladinim televizijskim stanicama koje u svojim programima nekritički promovišu nasilje i mržnju.

Ove proteste, koji su u dva navrata na nekoliko sati blokirali ključne saobraćajnice u Beogradu, vlast je nazvala zloupotrebom tragedija i „ogoljenim lešinarenjm“.

Predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzvratio je pozivom svojih pristalica na „najveći ikada” miting, nazvavši ga skupom „Srbija nade”.

Svaki od tri građanska protesta koje je animirala proevropska opozicija bio je masovniji od prethodnog, sa procenama da je na drugom bilo 50.000 ljudi, a na trećem do 100.000, dok je Vučić tvrdio da ih je bilo 9.000 i 11.000.

Istovremeno, Vučić očekuje da će okupljanje pristalica i članova SNS-a po masovnosti nadmašiti sve dosadašnje građanske proteste, na kojima se sve glasnije traže njegovo povlačenje sa čela države, iako je tek na početku drugu godinu svog drugog petogodišnjeg mandata.

Građanski protesti pomereni su sa petka na subotu zbog mitinga podrške Vučiću, a najavljeno je da će demonstranti formirati obruč oko kvarta u kojem je sedište Radio-televizije Srbije, javnog servisa koji je na meti opozicije i javnosti, uz optužbe da je naklonjena vlasti i da ne izveštava u opštem interesu.

U međuvremenu, Vučić je, aludirajući na promenu vlasti u Ukrajini protestima na kijevskom Trgu Majdan 2014. godine, poručio da „Majdana u Srbiji neće biti“ i da se vlast neće menjati na ulici već na izborima, i nagovestio je da bi to moglo da se desi već ove jeseni.

Bili bi to drugi vanredni izbori za manje od dve godine, iako vladajuća koalicija predvođena Vučićevim naprednjacima ima komotnu većinu u parlamentu, ali i sve glasniju levicu i desnicu opoziciju koja ukazuje na sve dužu listu kritika na račun aktuelna vlast.

Vučić i SNS su na vlasti od 2012. godine, a redovni izborni ciklusi su često bili prekidani vanrednim izborima, u zavisnosti od procene političke snage i podrške koju su imali u tim periodima.

Srbija se, inače, četvrtu godinu za redom ne svrstava među demokratske zemlje, već u „hibridne ili tranzicione režime” u kojima su demokratske institucije krhke, a izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda „značajni”, prema poslednjem izveštaju države u tranziciji 2023. američke organizacije Freedom House (FH).

Kako navodi FH, Vučić je zadržao svoju moć tako što se pozicionirao kao ključna ličnost za domaću i regionalnu bezbednost, koristeći različite krize koje je sam napravio da skreće pažnju sa činjenice da njegova vlada preuzima medije i ućutka kritičare iz civilnog društva.

U međuvremenu, ocene srpske javnosti su da Vučić želi direktno da izmeri rejting pozivom na „najveći skup ikada” i pokaže da posle više od dva miliona glasova na predsedničkim izborima u aprilu 2022. i dalje uživa izuzetnu podršku.

Međutim, poslednjih dana pojavilo se više informacija koje ukazuju da Vučićev SNS poseže za usmeravanjem zaposlenih u javnim preduzećima, u kojima imaju svoje zaposlene, da učestvuju na protestu „Srbija nade” u petak popodne u centru Beograda.

Naprednjaci su navodno angažovali čak 2.200 autobusa za prevoz pristalica iz cele Srbije.

Samo dan posle tog sastanka u Beogradu, SNS će održati skupštinu stranke u Kragujevcu na kojoj se, kako je Vučić ranije najavio, očekuju neke „sudbonosne odluke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari