Hrvatski ministar: Razlog velikog skoka novozaraženih nedovoljan broj vakcinisanih 1foto EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da je razlog velikog skoka novoozaraženih korona virusom nedovoljan broj vakcinisanih građana.

„Današnji velik skok novozaraženih zabrinjava, ali ne iznenađuje. Primaran razlog je nedovoljan udeo vakcinisanih“, napisao je Beroš na Tviteru.

On je ocenio da „niski obuhvat vakcinisanih direktno utiče na tok epidemije“ ukazavši da je to zaključak struke na svim nivoima, kao i Svetske zdravstvene organizacije.

Prema njegovim rečima, smer četvrtog talasa određuje deo građana koji i dalje sumnja u nauku i struku.

„Ta odluka ne tiče se samo pojedinca nego svih nas. Sledimo primer visoko procepljenih zemalja i krenimo prema sigurnoj zdravstvenoj budućnosti“, poručio je hrvatski ministar.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 3.162 novobolelih od korona virusa, što je značajno povećanje u odnosu na protekle sedmice, a umrle su 23 osobe. Testirano je oko 10.700 građana.

Prošle dve srede registrovano je oko 2.000 novoobolelih, a više od 3.000 novoobolelih u jednom danu Hrvatska je poslednji put imala u aprilu. Poslednjih sedmica broj novozaraženih po danu uglavnom se kretao između 1.000 i 2.000.

Najmanje jednom dozom je vakcinisano 46,20 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 55,38 odsto odraslih. Vakcinisanje je završeno za 52,08 odsto odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.