Ima li Eskobar rešenje za krizu vlasti u Crnoj Gori? 1foto(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Saša Matić/MO)

Da li će poseta Gabrijela Eskobara doneti „iznenađenja“ u kontekstu rešavanja krize vlasti, kao što je nagovestio potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović znaće se možda već sutra kada i ističe rok koji je Demokratski front dao partnerima u vlasti da odgovore na njihov zahtev da izaberu novu vlast.

Eskobar se danas sastao sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem, a zatim sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori – Stevo Muk (Institut Alternativa) Vanja Čalović (MANS), Milena Bešlić (CEDEM) i Milica Kovačević (CDT).

Izvori Danasa iz Podgorice kažu da, kada je reč o rešenju krize vlasti, ovakva vlada bi mogla da istraje do maja, kada su lokalni izbori u Podgoricu. U zavisnosti od rezultata lokalnog glasanja potom bi se eventualno raspisali i vanredni parlamentarni izbori.

Nije poznato ni da li se na stolu našao spisak navodnih sankcija SAD protiv funkcionera „sadašnje i bivše vlasti zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom“, kako su pisali mediji.

Ako se ima u vidu da su mediji isto tako najavljivali spisak sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske u prvom redu lidera SNSD Milorada Dodika pred Eskobarovu nedavnu posetu BiH te da se na kraju sve svelo na „produktivni sastanak sa Dodikom“, kako je kazao Eskobar, čini se da je američku logiku u regionu teško razumeti.

Kako pišu Vijesti, „nekoliko političkih funkcionera sadašnje i bivše vlasti, ali i osobe iz biznisa povezane sa njima, mogle bi se naći na crnoj listi Stejt departmenta zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom“.

Podsećaju da je američki predsednik Džozef Bajden naredbom iz juna ove godine proširio opseg sankcija za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Više nezvaničnih izvora reklo je da bi negativan stav američkih vlasti prema pojedinim zvaničnicima parlamentarne većine mogao biti ozvaničen njihovim stavljanjem na spisak onih kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Njima bi se mogli pridružiti i pojedinci iz bivše vlasti umiješani u korupcionaške afere i skandale koji nikada u Crnoj Gori nijesu istraženi, ali bi kontakti američkih građana i firmi sa tim osobama mogli biti onemogućeni njihovim stavljanjem na “crnu listu”.
Eventualne sankcije za osobe u Crnoj Gori bile bi, kako se navodi, deo “paketa” za region.

Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini ranije su saopštili za Radio Slobodna Evopa da je cilj kako bi se “na najbolji način delovalo protiv regionalno raširene mreže korupcije” i da “nova Izvršna naredba (E.O.) eksplicitno definiše da region Zapadnog Balkana uključuje teritoriju bivše SFRJ i Republike Albanije”.

Dan ranije, Eskobar je razgovarao sa predsednikom Milom Đukanovićem kada je kazao je da je svrha njegove posete dalje produbljivanje partnerstva i savezništva SAD i Crne Gore. „Činjenica da je Crna Gora uspevala da ostane nezavisna, multietnička i otvorena za ljude različitih vera i nacija u kriznim vremenima čini je pouzdanim strateškim partnerom SAD u regionu“, rekao je Eskobar. Prema njegovim rečima, Crna Gora, članica NATO-a, treba da bude i deo EU.

Na Tviter nalogu ambasade SAD objavljeno je da je Eskobar na sastanku sa Đukanovićem kazao da su Sjedinjene Države zabrinute „zbog ukorenjene korupcije u Crnoj Gori“. Nakon čega je iz Kabineta predsednika Đukanovića objavljeno da sadržaj tvita Američke ambasade ne „odražava suštinu veoma otvorenog i sadržajnog razgovora koji je imao sa Eskobarom“.

Ovakva objava izazvala je reakcije predstavnika vladajuće većine. „Iako se činilo da je to nemoguće, Milo Đukanović je prevazišao samog sebe“, naveli su iz SNP-a, dodajući da je Đukanoviću mnogo zasmetala Eskobarova konstatacija, da ga brine „ukorenjena korupcija u zemlji, pa je brže-bolje isturio svog šefa kabineta da izlizinim frazama i floskulama pokuša da ublaži jasnu kritiku bivšeg režima“, navodi se u saopštenju.

Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskof fronta tvrdi da je navodno Eskobar tražio od Đukanovića „da se povuče i podnese ostavku u suprotnom će biti suočen sa optužbama za šverc kokaina i cigareta“.

Izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš, kazao je za RTCG da korupcija jeste najveći problem crnogorskog društva, a te da je Eskobar na pravoj adresi istakao to pitanje.
Maraš kaže da je poseta Eskobara jedan od najvažnijih spoljnopolitičkim momenata u Crnoj Gori, posebno u vreme aktuelne političke krize.

Maraš kaže kako su Sjedinjene Američke Države veoma svesne problema u kojem se Crna Gora nalazi, pa su zbog toga namerno artikulisali korupciju kao jedan od ključnih problema.
“Sa tim sam saglasan i mislim da ovo društvo hronično najviše pati od tog problema – korupcije”, naveo je Maraš. Misli i da je Eskobar na pravoj adresi istakao i adresirao taj problem.