Istraga.ba: MUP Republike Srpske skenirao podatke sa najmanje četrdeset telefona registrovanih u SAD, Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Ukrajini … 1Foto: istraga.ba

MUP Republike Srpske prikupljao je podatke sa najmanje četrdeset telefona u kojima su bile SIM kartice registrovane u SAD-u, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Ukrajini, Mađarskoj i Hrvatskoj, prenosi portal istraga.ba.

Tajna operacija MUP-a Republike Srpske je razotkrivena sredinom decembra 2020. i o njoj su, navodi se, upoznate nadležne obaveštajne službe najbitnijih članica NATO-a.

Prema dokumentima u koje je Istraga.ba imala uvid, sumnja se da su informacije prukupljene sa ovih telefona predate ruskim državljanima koji su bili članovi delegacije Ruske Federacije koju je predvodio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Pojačane mjere bezbednosti u Istočnom Sarajevu uoči dolaska ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova”, podseća portal na medijske naslove od 13. decembra 2020.

Svoje najbitnije aktivnosti MUP RS-a je provodio u blizini Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, gde se 14. decembra Lavrov susreo sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Potpuno neouobičajeno, na baznoj stanici M-tela koja se nalazila u blizini zgrade Vlade u Istočnom Sarajevu, tog dana je reistrovano preko 40 IMEI brojeva (serijski broj mobilnog aparata), u kojima su bile ‘strane’ SIM kartice.

Nikad pre i nikad posle broj stranih brojeva nije nije bio registrovan na toj baznoj stanici nije bio ni približan. Tog dana su, recimo, na toj baznoj stanici uočeni brojevi telefona registrovani u SAD-u, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Ukrajini, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Iako je u tom trenutku ruska delegacija bila u zgradi Vlade RS u Istočnom Sarajevu, nijedan broj telefona sa ruskom karticom nije registrovan na ovoj baznoj stanici”.

Portal pojašnjava da je Telekom operater iz Republike Srpske bio isključio jednu od svojih baznih stanica i brojeve koji su, do tada, koristili drugu baznu stanicu prebacio na stanicu koja se nalazila u blizini Administrativnog centra Vlade Republike Srpske.

Postoji visok stepen sumnje da su u pitanju brojevi telefona koji su korišćeni u bazi Butmir, u kojoj se nalaze snage NATO-a i EUFOR-a. Baza Butmir je od Administrativnog centra Vlade Republike Srpske udaljena manje od dva kilometra.

Nakon što su brojevi “dislocirani” sa jednog predajnika na drugi, MUP RS-a je, prema dokumentima u koje je Istraga imala uvid, pokrenuo operaciju skeniranja. Sve je obavljano iz belog VW kombija MUP-a Republike Srpske.

Antene mark Shark bile su skrivene u koferu za prtljag. Ove antene zrače u svim smerovima, a u decembru 2020. je korišćena metoda poznata kao “man in the midle”.

U kombiju se nalazio skener koji je “pokupio” sve brojeve sa ovog predajnika, odnosno sve podatke koji bi mogli poslužiti za obaveštajne aktivnosti. Na taj su način prikupljeni podaci sa telefona u kojima su bile kartice koje su, verovatno, koristili pripadnici NATO snaga u BiH i EUFOR-a.

Ovaj kombi MUP-a Republike Srpske uglavnom je u pokretu. No, skoro nikad ne prelazi na teritoriju Federacije BiH. Tako, recimo, svakog 11. jula ovaj kombi bude u Potočarima, gde se, takođe, okuplja veliki broj zvaničnika.

Kada su dolazili u Potočare, pripadnici MUP-a Republike Srpske koji su upravljali ovim kombijem su išli preko Brčko distrikta, kako bi zaobišli “opasnost” od kontrola na teritoriji Federacije BiH. Kombi je često aktivan i u Banjaluci, što potvrđuju i fotografije koje su u posedu Istrage.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik sinoć je u Brčkom kazao da vlasti Republike Srpske “prisluškuju ambasadora SAD-a”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari