Iz Budžeta Federacije BiH 300 hiljada za BANU koju je osnovao Muamer Zukorlić 1foto FoNet Aleksandar Barda

Bošnjačkoj akademiji nauka i umetnosti (BANU) koju je osnovao preminuli Muamer Zukorlić iz Budžeta Federacije BiH pripasće 300 hiljada maraka, piše portal istraga.ba.

Za Hrvatsku akademiji nauka i umjetnosti (HAZU) BiH čiji je član predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović takođe će biti izdvojeno 300 hiljada maraka. Ovim činom BANU i HAZU dovedeni su su istu ravan kao i Akademija nauka i umetnosti BiH za koju će, takođe, biti izdvojeno 300 hiljada KM.

To je, kako se navodi, rezultat usaglašenih amandmana na budžet Federacije BiH koje su predložili i usvojili zastupnici osmorke (SDP BiH, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, ZnG, BHI FK) i stranaka HNS-a).

Iako je, navodi portal, upravo SDP BiH u martu prošle godine upozorio Vladu Federacije BiH da je davanje novca Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti – “udaranje po suverenitetu BiH”
sada su, međutim, zastupnici te iste stranke odlučili da se za BANU i HAZU izdvoji po 300 hiljada KM.

No, podrška BANU-u I HAZU-u je minorna u odnosu na podršku koju su osmorka i stranke HNS-a odlučile pružiti MUP-u Zapadnohercegovačkom kantonu za unapređenje borbe protiv “migranata” i organizovanog kriminala.

Naime, zastupnici SDP-a, NES-a, SBiH.-a, HDZ-a, NiP-a i Naše stranke odlučili su za četiri miliona da povećaju kapitalne transfere “nižim nivoima vlasti” sa pozicije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojim upravlja Aljoša Čampara. Tako će sada sa te pozicije biti izdvojeno ukupno devet miliona maraka, a najveći deo novca biće prebačen u Široki Brijeg gde će se graditi centar za obuku policajaca.

“Podrškom za izgradnju ovog objekta osigurala bi se efikasna borba protiv svake vrste kriminalnih aktivnosti te bi se značajno unapredio rad policlskih službenika u postupcima sankcionisanja počinilaca kaznenih i prekršajnih dela. Posebno smatramo nužnim ukazati da se Županija Zapadno-hercegovačka zbog svog zemljopisnog položaja kontinuirano suočava sa dva sigurnosna izazova, a to su pitanje migranata, odnosno migrantskih ruta kao i pitanje trgovine ljudima, te je podrška ovom projektu od ključne važnost ne samo za Županiju Zapadno-hercegovačku nego iza čitavu Federaciju BiH”, navedeno je u obrazloženju ovog amandmana kojeg su podržale stranke osmorke i HDZ BiH.

Od bitnijih amandmana treba izdvojiti i odluku stranaka osmorke i HDZ-a BiH da se ukine i preusmeri novac namenjen za kupovinu letelica za gašenje požara. Tako je, recimo, sa pozicije kojom je planirana kupovina letelica za gašenje požara dva miliona maraka preusmereno za izgradnju sportske dvorane u Mostaru i višenamenskih sportskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.