Izbori jedino pravo rešenje političke krize u Crnoj Gori? 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Član Predsedništva DPS-a i poslanik Andrija Nikolić kazao je danas u Presingu Gradske televizije da će se najkasnije sutra, na bazi razgovora koje vode, znati konačan stav te partije u vezi sa uskraćivanjem podrške vladi.

“Za nas je EU agenda na prvom mestu. Zato smo reagovali, kako smo reagovali. Uskraćivanjem podrške vladi premijera Abazovića”, kaze Nikolić.

Napominje da Crna Gora ima šansu koju nemaju druge zemlje regiona.

“Umesto da sve karte bacimo da tu šansu iskoristimo, vlada i premijer su u sred ključnog posla pokrenuli pitanje odnosa sa SPC i tu šansu ugrozili. Da li i dugoročno, videćemo”, napominje Nikolić.

Odgovarajući na pitanje zašto Poslanički klub DPS-a nije preduzeo radnje za koje ga je ovlastilo Predsedništvo stranke, tragom odluke da uskrate podršku Abazovićevoj vladi, Nikolić kaže da se vode razgovori sa svima, te da će najkasnije sutra okončati. Nakon toga, kako kaže, znaće se sudbina stava DPS o uskraćivanju podrške vladi. Ponavlja da je za DPS najvažnije da sačuva šansu za brzi EU napredak Crne Gore.

Da je manjinska Vlada izgubila kredibilitet te da nema poverenje Socijaldemokratske partije najavio je danas ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić odgovarajući na pitanje kakav će biti odgovor SDP-a zbog verifikacije Temeljnog ugovora. Naveo je da će se tehničke formalizacije o skraćenju mandata od strane SDP-a desiti.

On je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom-Švarc, ocenio i da neko želi da zaustavi Crnu Goru na putu ka EU. Podsetio je da je pre usvajanja odluke upozorio da se Crna Gora mora vratiti na evropski put.

„Upozorio sam da to nije evropska agenda i da se u rezolucijama Evropskog parlamenta jasno govori da je crkva antievropska agenda“, rekao je Krivokapić

Smatra da nije realno da se ponovo okupi većina koja je formirala 42. Vladu, a veruje da su proevropske snage dovoljno jake da se odupru proruskim uticajima.

Ministar odbrane, Raško Konjević, kazao je premijeru Dritanu Abazoviću na današnjoj sednici vlade da je prekršio politički sporazum.

“Obaveza je bila da se ova pitanja o kojima se odlučuje kvalifikovanom većinom regulišu poslovnikom o radu Vlade. Potpisnici sporazuma su saglasni da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalifikovanom većinom.

Ovde imamo dovoljno svedoka da smo se oko toga dogovorili i dan pre sednice Vlade u vašem kabinetu“, kazao je Konjević.

“Inkluzivnost i dijalog se ostvaruju u susret usvajanju nekog dokumenta a ne nakon toga. Verifikacijom zapisnika stiče se pravo da predsednik Vlade može da sprovodi dalju proceduru a kod ovog akta u tom slučaju ostalo je samo potpisivanje između ugovornih strana.

Nama je trebala verifikacija Vlade da bi krenuli u druge pravne procedure, jer ako se verifikuje, računajte da će biti pokrenute odgovarajuće procedure i da će Vlada biti u nekoj vrsti tehničkog mandata, a da će poverenje biti uskraćeno od strane 33 poslanika.

Ne bi trebali da ličimo na Vladu Zdravka Krivokapića i da vladamo mimo volje parlamenta“, kazao je Krivokapić.

Abazović je kazao da nijednim potezom nije iznenađen.

“Vi vodite politiku na način na koji mislite da treba dozvolite i ovde da većina vodi politiku na način koji misli da treba. Ja nisam prekršio sporazum, to su prekršili oni koji neće da se izjasne ili žele da sabotiraju neku od tačaka kao i oni koji imaju drugačije želje u odnosu na ono gde Crna Gora treba da ide“, kazao je Abazović.

Nakon što nije bilo više primedbi, zapisnik sa prethodne sednice je ipak usvojen.

Premijer Crne Gore je ranije, komentarišući najave da će vlada izgubiti podršku zbog Temeljnog ugovora, rekao da su takve izjave ucenjivačke i da on nije ikebana, te da neće podleći pod uticaj onih protiv kojih se politički bori.

Za pitanje Temeljnog ugovora, na kojem od starta potencira, na prošloj sednici vlade je rekao da je to pitanje “neopravdano izazvalo previše pažnje”.

Iz njegove partije URA danas su se oglasili na Tviteru navodeći da “buka koja se danima unazad stvara nije zbog Temeljnog ugovora već zbog pravde”. Što dovodi do zaključka da od odnosa URA i SPC zapravo zavisi distribucija pravde u CG.

Kako su još naveli iz URA, „ohrabrujemo sudstvo i tužilaštvo za dalje radnje i distribuciju pravde na svim nivoima“.

Preovlađujući stav javnosti je da je jedino parvo rešenje političke krize u Crnoj Gori novi izbori jer sve drugačije bi značilo kraj nade da država iskoračiti napred u procesu evropskih integracija.

“Spram priče o dvotrećinskoj većini u parlamentu, koja bi vodila ka deblokadi pravosuđa, zapravo, dugoročno stoji mnogo kompleksnija kombinatorika, uz još drastičnije posledice”, piše u analizi portalanalitika.me.

Uz izvesno i već najavljeno otkazivanje podrške SDP-a i DPS-a premijera jedino može da se osloni da će sakupiti većinu uz podršku proruskog DF. Abazović bi u tom slučaju i formalno bio dominantno okružen snagama potčinjenim Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju je Evropski parlament u rezoluciji u martu označio kao glavnu snagu preko koje Rusija destabilizuje region.

CGO: Ko je i kada radio na jedinoj postojećoj verziji Temeljnog ugovora

U današnjem saopštenju CGO stoji da su se 24.juna po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama obratili Vladi Crne Gore tražeći kopije svih nacrta temeljnog ugovora sa SPC.

Nakon urgencije iz Vlade su 7. jula odgovorili da predano rade na pretrazi arhive. Premijer Abazović je pozvao zainteresovanu i stručnu javnost da se uključi u raspravu o usvojenom Temeljnom ugovoru.

Prethodno su on i članovi Vlade koji su glasali za ugovor ignorisali argumente koji su osporavali zakonitost tog dokumenta i usklađenost sa građanskim konceptom.

O dinamičnosti, fleksibilnosti i otvorenosti procesa usaglašavanja oko nacrta Temeljnog ugovora najbolje govori i podatak da je jedna verzija tog ugovora sve što u Vladi postoji, a to otvara i pitanje ko je i kada radio na njemu, i zašto se odbijala svaka kritika kada je trebalo čuti.

Podsetimo i da je više crnogorskih NVO pozivalo vladu da ovo pitanje unosi podele među građanima, te da treba otvoriti dijalog imajući u vidu na brojna sporenja članova Temeljnog ugovora u javnosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.