oluja vetar nevremeFoto: EPA-EFE/CHRISTIAN MERZ

Olujni vetar koji danas duva širom Hrvatske ruši drveće i bandere, dok je u BiH sneg koji pada od jutros, uz udare vetra, pravi probleme vozačima, posebno onima koji su se ovog vikenda uputili u planinske krajeve.

DHMZ je zbog olujnog vetra izdao crveni alarm za celo primorje, izuzev Istre, za koju je aktiviran narandžasti alarm. Za celu severnu Hrvatsku aktiviran je narandžasti alarm, a za ostatak zemlje žuti, javlja Index.hr.

Zbog jakog vetra, zagrebački Županijski centar 112 je tokom jutarnjih sati primio više dojava građana da su drveće i granje padali na saobraćajnice i parkirana vozila u Zagrebu, delovi fasada su padali sa zgrada, na krovovima oštećeni limovi, a na ulicama telefonski stubovi.

Na području Zagrebačke županije stiglo je više dojava da je zbog jakog vetra došlo do prekida napajanja električnom energijom na području Priliplja, Pleševice i Zaprešića.

Olujni vetar danas je prevrnuo kamion na putu Kula-Kutjevo, a širom Karlovačke županije izazvao je nestanak struje u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, a povremeno je bilo i prekida u telekomunikacijama.

Državni hidrometeorološki zavod oglasio se na Tviteru o olujnom vetru koji je zahvatio veliki deo Hrvatske.

„U severozapadnoj Hrvatskoj duva je olujni severozapadni vetar. U Zagrebu je izazvao fen efekat – nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti vazduha. Vetar će jačati, pa će oluja i uragana biti u celoj Hrvatskoj“, objavili su.

Zbog snega i jakog vetra danas je delimično blokiran put od Sarajeva prema Jahorini, s obzirom na to da je desetak vozila zaglavljeno jer su putevi slabo prohodni, javlja Klix.ba.

Sličan problem trenutno je i na putu prema Bjelašnici, jer se na kolovozu stvorio snježni pokrivač koji je usporio kretanje automobila.

Takođe, usled pada temperature došlo je do stvaranja poledice na kolovozu, što dodatno otežava situaciju.

Na osnovu fotografija i video zapisa koje je uredništvu portala Klix.ba dostavio čitalac, vidi se da na pojedinim deonicama puta dolazi do zaustavljanja automobila zbog poledice i snega na kolovozu.

Kako je saopšteno iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo, na putu Sarajevo – Bjelašnica nije bilo obustave saobraćaja, put je prohodan, ali se vozačima savetuje oprez i strpljenje jer je vidljivost smanjena i kretanje je usporeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.