Joanikije: Evetualno osporavanje Temeljnog ugovora predstavljalo bi nasilje nad crkvom 1Episkop Joanikije Foto: Svetigora pres/ FB

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je večeras da bi evetualno osporavanje Temeljnog ugovora predstavljalo nasilje nad crkvom i istakao da je on potpisan i da se ne može ni poništavati, ni menjati, osim uz saglasnosti obe strane.

„Ne znam za mogućnost jednostranog raskida ugovora. Mi smo otvoreni za sve, ali mislim da je na to pitanje stavljena tačka i da se neće ništa suštinski promeniti. Imamo Zakon o slobodi veroispovesti, koji nije idealan ali je prihvatljiv, kao i Temeljni ugovor, koji nije idealan ali je prihvatljiv, i mislim da je time položaj SPC u Crnoj Gori rešen, a ako neko to hoće da ospori, mi ćemo se boriti za svoja prava kao i do sada“, rekao je Joanikije Televiziji Crne Gore.

Mitropolit je istakao da je u celu priču bilo mnogo uplitanja politike i dodao da mu je drago što, kako je kazao, crkva neće više moći da bude predmet političkog potkusurivanja.

„Mi se nikada nismo bavili stranačkom politikom, sada smo rešili neke ključne stvari i možemo da se posvetimo svom ključnom poslu. Kada smo bili diskriminisani i obespravljeni u sopstvenoj državi morali smo izaći na ulice, što je moralo da ima političke posledice i one su vidljive. Pozvali smo narod da životima brani svoje svetinje i dostojanstvo i uspeli smo da odbranimo crkvu, ali daljeg uplitanja u politiku nije bilo“, rekao je Joanikije.

Na konstatacije koje se mogu čuti u javosti da se potpisivajem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu, mitropolit je rekao da je reč „o notornim lažima i manipulacijama“.

Istakao je da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje deluju u Crnoj Gori, da je upisna u katastar Crne Gore i da se na nju odnose crnogorski zakoni.

Joanikije je istakao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.

„Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC“, rekao je Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari